Wat zijn de voordelen en nadelen van 3D printen?

×
Ga terug naar het overzicht

Overweeg je om losse toepassingen of eindproducten 3D te laten printen? En ben je benieuwd wat de voordelen en nadelen zijn van deze manier van produceren? Daar vertellen we je in dit artikel meer over, zodat je een weloverwogen keuze maakt of 3D printen bij je project en bedrijf past. Op naar de voor- en nadelen van 3D printen! 

Voordelen 3D printen

3D printen wordt steeds vaker ingezet door bedrijven en dat is niet voor niets. De techniek kent veel voordelen ten opzichte van andere manieren van produceren. Hieronder ontdek je de belangrijkste voordelen van 3D printen.

Gigantische ontwerpvrijheid

Een van de grootste voordelen van 3D printen is de enorme ontwerpvrijheid. Je kunt producten en losse toepassingen naar wens ontwerpen met behulp van een 3D ontwerp. En deze kun je op een later moment ook nog eenvoudig aanpassen. Zo maak je bijvoorbeeld een prototype van seriewerk dat je nog bijschaaft. 

Veel keuze uit materialen en kleuren

Als je kiest voor een professioneel bedrijf voor 3D printen dan heb je keuze uit tal van 3D printtechnieken. Dat resulteert in nauwkeurig resultaat, maar ook in een grote keuze uit kleuren en materialen. Denk aan Nylon, TPC, PETG, ABS en hout. Ook specials als bronzefill en copperfill zijn mogelijk. Wil je producten laten vervaardigen die bestand zijn tegen extreme omstandigheden, zoals hitte, gewichtsdruk en chemische vloeistoffen? Zelfs dat kan met de techniek Ultra FDM.

Lage opstartkosten

Ten opzichte van alternatieve methoden voor het vervaardigen van toepassingen, heeft 3D printen relatief lage opstartkosten. Denk als alternatief aan spuitgieten, waarbij de opstartkosten hoger zijn omdat je een mal moet laten vervaardigen. Daar heb je bij 3D printen geen last van. Het is een kwestie van eenmalig de tekening maken, die daarna ook nog aangepast kan worden. Deze lage opstartkosten maken 3D printen tevens interessant voor kleine oplagen en losse eindproducten. 

Reverse engineering (3D scannen)

Bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel hebben staan, komen goed uit met 3D printen ten opzichte van veel andere productietechnieken. Je kunt kiezen voor duurzame materialen met een minimum aan afvalstoffen. 3D printen zorgt daarnaast voor een transitie: minder importeren vanuit het buitenland, maar juist voordelig lokaal produceren met 3D printen bij jou in de buurt. 

Neem contact op!

Nadelen 3D printen

Natuurlijk moet 3D printen wel bij je bedrijf en product passen. Er zijn dan ook enkele factoren die 3D printen voor jou juist wel of niet interessant maken. 

Duurder bij grote oplagen

3D printen wordt vaak vergeleken met spuitgieten, een techniek waarbij een mal (matrijs) wordt gebruikt om in korte tijd veel producten te vervaardigen. Een dergelijke mal is prijzig en heeft hoge opstartkosten, maar er komt een omslagpunt waarbij spuitgieten voordeliger wordt. Waar dat omslagpunt is (bijvoorbeeld vanaf 5.000 stuks series) verschilt per product. Je kunt het beste een vrijblijvende offerte voor 3D printen opvragen om te kijken wat het beste bij jouw bedrijf past! 

Beperkingen vs ontwikkelingen

In 1986 werd de eerste 3D printer uitgebracht en ondertussen heeft het apparaat flink wat ontwikkelingen doorgemaakt. Toch zijn er nog altijd beperkingen op het gebied van materialen en vormen. Veel is mogelijk, maar niet alles. Gelukkig zien we veel innovaties en worden de opties steeds groter. Twijfel je of jouw idee realiseerbaar is met 3D printing? Neem dan gerust contact met ons op.  

3D printen bij Vormz

Bij Vormz zetten we graag in op de nieuwste innovaties, om zoveel als mogelijk realiseerbaar te maken. Zo zijn er vrijwel geen beperkingen aan wat er te realiseren is. We geven je vooraf een transparante prijsopgave, zodat je weet wat je kan verwachten.

Neem contact op! Ga terug naar het overzicht

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo