ultra fdm printen header

Vormz

Ultra FDM printen

3D printen met Ultra FDM

Hoe werkt het? Offerte aanvragen
×
Veelzijdige polymeren beschikbaar
ARNI Monitoring
Goede laaghechting
Hoge nauwkeurigheid
wat is ultra fdm uitleg

Wat is Ultra FDM?

Fused Deposition Modeling (FDM) is een 3D print techniek waarbij laag op laag wordt geprint. Ultra FDM werkt exact hetzelfde als FDM. Het verschil zit erin dat het met deze techniek mogelijk is om Ultra polymeren te printen.

Polymeren zijn kunststoffen die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Je kunt hierbij denken aan weerstand tegen hitte en vlammen, extreme gewichtsdruk of chemische vloeistoffen. Voorbeelden van dit type kunststof zijn Ultem, PEEK en PEKK plastics. Daarnaast bestaan er nog veel meer andere polymeren die we met Ultra FDM kunnen printen.

Vraag offerte aan

specs en voordelen ultra fdm

Specs en voordelen Ultra FDM

3D printen met Ultra FDM biedt een aantal zeer bijzondere voordelen. De techniek is met name van belang wanneer extreme omstandigheden om een product van uitzonderlijke kwaliteit vragen. Hitte, vlammen, luchtdruk, krachtspanning, weersomstandigheden en chemische vloeistoffen zijn voorbeelden. Dit maakt Ultra FDM dé 3D printtechniek voor sectoren als de lucht- en ruimtevaart, olie-exploratie, spoorwegen, automobielindustrie, scheepvaart race- en ingenieursbranche en de chemie. Voor elke extreme vereiste bestaat een toepasbare kunststof. In onderstaande tabel vind je de technische specificaties die wij bieden bij het printen met Ultra FDM.

Beschrijving Specificaties
Maximale printvolume 330x180x180 mm
Infill 20-100%
Laagdikte 100-300 micron
Levertijd In overleg

Meer 3D printtechnieken

beschikbare materialen

Beschikbare materialen voor Ultra FDM

Er zijn geweldige 3D polymeren beschikbaar voor de meest uiteenlopende omstandigheden. Ontdek hieronder de 3D materialen die door ons geprint kunnen worden met behulp van de Ultra FDM print techniek. Staat het materiaal voor jouw 3D project er niet tussen? Neem vooral contact met ons op.

Hoe werkt 3D printen?

hoe werkt het 3d ontwerp header

3D ontwerp

We helpen bij het 3D ontwerp voor jouw 3D print, wanneer nodig.

hoe werkt het techniek

Techniek

Kiezen de juiste 3D print techniek en het juiste materiaal.

 

Meer over aanpak

hoe werkt het printen header

3D printen

En gaan direct aan de slag met jouw order!

waarom kiezen voor ultra fdm

Waarom kiezen voor Ultra FDM?

3D printen met de Ultra FDM printer geeft de garantie van precisie en een lange houdbaarheid. Ultra FDM is daarmee uitermate geschikt voor het printen van 3D modellen die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen én in extreme omstandigheden dienen te overleven. Met Ultra FDM kies je voor:

Kwaliteitsborging
Dankzij het AARNI Process Monitoring System wordt er op de 3D geprinte onderdelen een kwaliteitscontrole uitgeoefend op industrieniveau. De laag voor laag inspectie tijdens het 3D printen garandeert dat het proces exact naar wens verloopt. Bekijk de video voor de werking van dit monitoring systeem.

Een goed laaghechting, lage krimping en minimale vervorming
Dankzij de hittebeheersing in de printruimte is niet alleen de nozzle, maar de gehele printkamer verwarmbaar in een Ultra FDM printer. Zo wordt gezorgd voor de juiste glastransitietemperatuur. Simpel gezegd, vermindert deze temperatuur de stress in onderdelen waardoor prints niet zullen vervormen. Ook zorgt de hittebeheersing in de printkamer voor een betere laaghechting, hoge mechanische kracht, lage mechanische stress en lage krimping van de polymeren.

Precisie en stabiliteit
Zodat je verzekerd bent van 3D prints met een hoge dimensionale nauwkeurigheid.

Vraag offerte aan

Heb je nog geen 3D bestand?
Vraag het een van onze designers!

Wij kunnen je helpen met het klaarmaken van een volledig werkend 3D bestand!

Neem contact op

nog geen bestand ultra fdm

FAQs over Ultra FDM printen

Wat is Ultra FDM printen?

3D printen met Ultra FDM werkt feitelijk hetzelfde als FDM, laag op laag wordt het materiaal geprint tot een eindproduct. Maar met de Ultra techniek is het mogelijk om Ultra polymeren te printen. Dit zijn high-performance kunststoffen die weerbaar zijn tegen extreme omstandigheden, als hitte, vlammen, luchtdruk en chemische stoffen. Voorbeelden van deze polymeren zijn Ultem, PEEK, PEKK en nog veel anderen.

Hoewel de techniek hetzelfde werkt als FDM, is er wel een andere printer vereist voor Ultra FDM. Om de hoge kwaliteit en weerbaarheid van het eindproduct te garanderen, worden namelijk ook aan de printer extra eisen gesteld.

Zo is het van belang dat de temperatuur in de printkamer geregeld kan worden. En dient elke stap in het printproces gemonitord te kunnen worden op kwaliteit. Deze vereisten zijn uiteraard verenigd in de Ultra FDM printer waarvan wij gebruik maken.

Heb je vragen over het proces van Ultra FDM? Stuur ons gerust een berichtje. En bekijk ook zeker even de werkwijze voor 3D printen waarmee wij altijd de hoogste kwaliteit voor onze klanten garanderen.

Onze werkwijze

Welke printer wordt gebruikt voor Ultra FDM?

Om Ultra FDM te printen maken we bij Vormz gebruik van de miniFactory Ultra. Deze hoogkwalitatieve printer is de meest kostenefficiënte en veelzijdige industriële 3D printer voor het printen van high-performance polymeren. Het is een van onze favoriete printers, juist omdat de printer zo breed inzetbaar is en tegelijkertijd ontzettend hoge kwaliteit biedt. Een aantal kenmerken die de printer bijzonder maken:

De sterke motoren in de printer garanderen ons een perfecte precisie en stabiliteit tijdens het printen, waardoor we exact het product als resultaat krijgen waar we op gerekend hadden.

Niet alleen de nozzle (de printkop) is verwarmd, maar de temperatuur binnen de gehele printkamer wordt gereguleerd. Deze constante temperatuur voorkomt vervorming van de kunststoffen en verzekert je van een weerbaar en lang houdbaar product.

En niet geheel onbelangrijk, om de print tot een perfect eindproduct kan het printproces nauw op de voet gevolgd worden. Dankzij het ingebouwde Aarni monitoring systeem in de miniFactory Ultra printer zijn we in staat om elke fase tijdens het printen tot in detail volgen én te controleren.

Jouw 3D object laten printen met Ultra FDM? Vraag eenvoudig een offerte aan. We nemen direct contact met je op!

Offerte aanvragen

Welke materialen zijn beschikbaar voor Ultra FDM?

De veelzijdigheid van toepasbare materialen voor Ultra FDM is groot. De overeenkomst zit erin dat al deze materialen van topkwaliteit zijn en uiterste bestendigheid tonen tegen extreme omstandigheden.

Zo heeft de polymeer PEKK-ESD een hittebestendigheid tot wel 150°C.

De ULTEM®️ AM1010F kan zelfs hitte aan tot 210°C en heeft bovendien een chemische bestendigheid tegen zuren en oplosmiddelen.

De ULTEM®️ AM9085F is gecertificeerd voor vliegtuigonderdelen en heeft een ideale bestendigheid tegen vlammen, maar is ook beschermd tegen waterige oplossingen en alcohol.

PEKK-A is bestendig tegen hitte en vlammen. Maar is extra bijzonder door zijn lage uitstoot van giftige gassen. Daarmee is het een perfect materiaal in brandbeveiliging van spoorwegvoertuigen.

Op deze pagina vind je een tabel met veel toegepaste materialen voor Ultra FDM en hun specificaties. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de toepasbaarheid van een andere polymeer? Stel ons gerust je vraag.

Contact ons

Hoe wordt de kwaliteit van Ultra FDM gegarandeerd?

Voor 3D objecten die uiterst hoge eisen stellen, is het belangrijk dat deze kwaliteit gegarandeerd kan worden. Niet alleen van groot belang voor de klant, maar ook bij Vormz vinden we dit zeer belangrijk.

Om deze kwaliteitscontrole te verwezenlijken, is de miniFactory Ultra printer voorzien van het Aarni monitoring system. Met dit systeem kunnen geprinte onderdelen gecertificeerd worden, waarmee de kwaliteit gewaarborgd is.

Tijdens het printproces wordt elke printstap gemonitord, gecontroleerd en opgeslagen. Na afloop kan het certificaat worden uitgedraaid en overhandigd worden aan de klant.

In dit certificaat wordt het gehele printproces belicht. Zo blijft volledig traceerbaar hoe en met welk materiaal jouw 3D product is vervaardigd.

Wat zijn de maximale 3D print afmetingen voor Ultra FDM?

De maximale afmetingen die we met Ultra polymeren kunnen printen 330x180x180mm.

Een vraag over jouw 3D project of welke print techniek het meest passend is? Stuur ons een berichtje. Bekijk ook onze andere 3D printtechnieken.

Printtechnieken

Hoe kun je een 3D print met Ultra FDM bestellen?

Het bestellen van een 3D print door middel van Ultra FDM kun je bij ons heel eenvoudig online regelen.

Vul op de pagina Offerte aanvragen jouw printopdracht in en voeg je schets of ontwerp toe.

Je ontvangt al binnen één werkdag een offerte van ons.

Offerte aanvragen

Wat is het minimum aantal voor Ultra FDM bestellingen?

Het is bij ons al mogelijk om 1 onderdeel te laten printen met Ultra FDM.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor jouw 3D project.

Contact ons

Wat is het maximum aantal voor Ultra FDM bestellingen?

Dat maakt niet uit! We hebben geen maximum capaciteit gelden voor printen met Ultra FDM. Voor grote hoeveelheden is het ook altijd mogelijk om met deelleveringen te werken, zodat we zo snel mogelijk aan je vraag kunnen voldoen. Lees meer over onze 3D printproces.

3D printproces

Hoe lever je 3D bestanden voor Ultra FDM aan?

Hierin zijn wij heel flexibel. Je kunt simpelweg jouw schetsen of ontwerpen in een PNG, JPEG, SVG of PDF bestand aanleveren, zodat wij deze kunnen omzetten naar een printklare versie.

Je kunt uiteraard ook je direct printbare STL- en STEP bestanden uploaden, als je die al in bezit hebt.

Download de ontwerpregels op deze pagina om te ontdekken aan welke ontwerpeisen printen met FDM moet voldoen.

Een andere vraag over jouw ontwerp of bestand? Stuur ons een berichtje.

Contact ons

Hoelang duurt 3D printen met Ultra FDM?

Dit is moeilijk te beantwoorden. De duur van het printen hangt af van verschillende factoren. Zo hebben onder andere de hoeveelheid benodigde prints, maar ook de grootte van het printobject, het materiaal en de detaillering van het object invloed op de printduur.

Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan en we geven je direct een indicatie van de printduur.

Offerte aanvragen

Wat is de levertijd van Ultra FDM?

De levertijd hangt af van de grootte van de opdracht.

Als jouw opdracht 1 onderdeel betreft, dan is de levertijd ongeveer 5 werkdagen.

Heb je een grote opdracht voor tientallen prints, dan zullen we de levertijd bespreken. Daarbij zijn deelleveringen geen probleem.

Vraag online jouw vrijblijvende offerte aan en we geven je direct een indicatie van de levertijd.

Offerte aanvragen

Is Ultra FDM de geschikte printtechniek voor jouw project?

Wij zetten onze expertise en ervaring altijd in om met je mee te denken. Uiteraard adviseren we ook graag in de beste en meest kostenefficiënte techniek voor jouw project.

Je kunt ook alvast de specificaties van onze andere 3D printtechnieken bekijken en vergelijken.

Printtechnieken

Meer weten?

Staat je vraag er niet tussen of wil je meer weten over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op met Vormz

Neem contact op

draad in printer ultra fdm

Ontwerpregels voor FDM printen

Om de beste kwaliteit van jouw product te behalen, is het raadzaam om onze ontwerpregels te raadplegen. Hierin vind je tips en tricks voor het ontwerpen van een FDM 3D print. Twijfel je of jouw model voldoet aan de standaarden? Neem gerust contact met op ons!

Neem contact op

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo