Ultra FDM printen

3D printen met Ultra FDM

Ontdek onze uitmuntende Ultra FDM print service

3D model met hoge kwaliteitseisen voor extreme omstandigheden? Kies voor 3D printen met Ultra FDM. Upload je bestanden en ontvang een offerte van ons!


Wat is Ultra FDM?


Fused Deposition Modeling (FDM) is een 3D print techniek waarbij laag op laag wordt geprint. Ultra FDM werkt exact hetzelfde als FDM. Het verschil zit erin dat het met deze techniek mogelijk is om Ultra polymeren te printen.

Polymeren zijn kunststoffen die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Je kunt hierbij denken aan weerstand tegen hitte en vlammen, extreme gewichtsdruk of chemische vloeistoffen. Voorbeelden van dit type kunststof zijn Ultem, PEEK en PEKK plastics. Daarnaast bestaan er nog veel meer andere polymeren die we met Ultra FDM kunnen printen.

Specs en voordelen Ultra FDM

3D printen met Ultra FDM biedt een aantal zeer bijzondere voordelen. De techniek is met name van belang wanneer extreme omstandigheden om een product van uitzonderlijke kwaliteit vragen. Hitte, vlammen, luchtdruk, krachtspanning, weersomstandigheden en chemische vloeistoffen zijn voorbeelden. Dit maakt Ultra FDM dé 3D printtechniek voor sectoren als de lucht- en ruimtevaart, olie-exploratie, spoorwegen, automobielindustrie, scheepvaart race- en ingenieursbranche en de chemie. Voor elke extreme vereiste bestaat een toepasbare kunststof. In onderstaande tabel vind je de technische specificaties die wij bieden bij het printen met Ultra FDM.

BeschrijvingSpecificaties
Maximale printvolume330x180x180 mm
Infill20-100%
Laagdikte 100-300 micron
LevertijdIn overleg

Beschikbare materialen voor Ultra FDM

Er zijn geweldige 3D polymeren beschikbaar voor de meest uiteenlopende omstandigheden. Ontdek hieronder de 3D materialen die door ons geprint kunnen worden met behulp van de Ultra FDM print techniek. Staat het materiaal voor jouw 3D project er niet tussen? Neem vooral contact met ons op.

Type Beschrijving
PEKK-ESD ESD-PEKK is een thermoplastische stof van lucht- en ruimtevaartkwaliteit met statische dissipatieve eigenschappen. Het heeft een uitstekende chemische weerstand en gunstige mechanische en thermische eigenschappen.

Kenmerken:
• Hittebestendigheid tot 150°C
• 10^4 tot 10^9 ohm oppervlakteweerstand op 3DP-monster met behulp van de concentrische ringtestmethode
• Consistente oppervlakteweerstand en lage deeltjesvervuiling
• Lage uitstoot - ideaal voor ruimtevaart gerelateerde toepassingen
• Uitstekende weerstand tegen een breed scala aan chemicaliën
ULTEM®️ AM1010F ULTEM®️ AM1010F filament wordt gebruikt in toepassingen die hoge hittebestendigheid, hoge sterkte en grote chemische weerstand vereisen. De beste keuze voor de meest veeleisende toepassingen waarbij een zeer hoge mechanische sterkte in combinatie met een hoge temperatuur vereist is.

Kenmerken:
• Hittebestendigheid tot 210°C
• Goede chemische bestendigheid tegen zuren, alcoholen, brandstoffen, oliën en gehalogeneerde oplosmiddelen
• Uitstekende elektrische isolatie-eigenschappen over een breed scala aan temperaturen en frequenties
• Laag warmtegeleiding vermogen
• Inherente vlambestendigheid
• Bestand tegen hydrolyse bij blootstelling aan heet water en stoom
ULTEM®️ AM9085F ULTEM®️ AM9085F filament is gebaseerd op een polyetherimide-mengsel voor gebruik in de ruimtevaartmarkt. Het is ideaal voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, de scheepvaart en de grondvoertuigen vanwege de hoge sterkte / gewichtsverhouding en de FST (vlam, rook en giftigheid) classificatie.

Kenmerken:
• Hittebestendigheid tot 170°C
• Gecertificeerd voor vliegtuigonderdelen.
• FST-conform met een OSU-classificatie van 55/55
• Inherente vlambestendigheid
• Uitstekende slagvastheid
• Goede chemische bestendigheid tegen vloeistoffen, waterige oplossingen en alcoholen uit de automobielindustrie
PEKK-A PEKK-A (PolyEtherKetoneKetone) biedt een lage uitstoot, hoge mechanische eigenschappen en uitzonderlijke weerstand tegen extreme omgevingen, zoals die in de lucht- en ruimtevaart en de olie-exploratie.

Kenmerken:
• Hittebestendigheid tot 150°C
• Extreem lage outgassing
• Uitstekende chemische weerstand & ESC-bestendigheid (Milieuspanning scheuren)
• Inherente vlambestendigheid (UL94 V-0)
• Brandbeveiliging van spoorwegvoertuigen (EN45545-2)
• Lage FST (vlam, rook, giftigheid)
Nylon Carbon Nylon carbon is ideaal voor hoogwaardige en duurzame structurele onderdelen voor eindgebruik, waardoor 3D-printtechnologie een haalbare optie is voor veeleisende race- en ingenieurstoepassingen die robuuste prestaties bij hoge temperaturen vereisen.

Kenmerken:
• Hittebestendigheid 150°C
• Uitstekende mechanische eigenschappen
• Hoge dimensionale stabiliteit
• Langdurig bestand
• Sterk en duurzaam
• Uitstekende oppervlaktekwaliteit
 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas

Waarom kiezen voor Ultra FDM?

3D printen met de Ultra FDM printer geeft de garantie van precisie en een lange houdbaarheid. Ultra FDM is daarmee uitermate geschikt voor het printen van 3D modellen die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen én in extreme omstandigheden dienen te overleven. Met Ultra FDM kies je voor:
Kwaliteitsborging
Dankzij het AARNI Process Monitoring System wordt er op de 3D geprinte onderdelen een kwaliteitscontrole uitgeoefend op industrieniveau. De laag voor laag inspectie tijdens het 3D printen garandeert dat het proces exact naar wens verloopt. Bekijk de video voor de werking van dit monitoring systeem.

Een goed laaghechting, lage krimping en minimale vervorming
Dankzij de hittebeheersing in de printruimte is niet alleen de nozzle, maar de gehele printkamer verwarmbaar in een Ultra FDM printer. Zo wordt gezorgd voor de juiste glastransitietemperatuur. Simpel gezegd, vermindert deze temperatuur de stress in onderdelen waardoor prints niet zullen vervormen. Ook zorgt de hittebeheersing in de printkamer voor een betere laaghechting, hoge mechanische kracht, lage mechanische stress en lage krimping van de polymeren.

Precisie en stabiliteit
Zodat je verzekerd bent van 3D prints met een hoge dimensionale nauwkeurigheid.
Ultra FDM printen

Ontwerpregels voor FDM printen

Om de beste kwaliteit van jouw product te behalen, is het raadzaam om onze ontwerpregels te raadplegen. Hierin vind je tips en tricks voor het ontwerpen van een FDM 3D print. Twijfel je of jouw model voldoet aan de standaarden? Neem gerust contact met op ons!

Ps. Niet direct ontvangen? Controleer je spam folder.

FAQs over Ultra FDM printen


Vind hieronder antwoord op veelgestelde vragen over 3D printen met Ultra FDM! Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons gerust een berichtje.
1Wat is Ultra FDM printen?
3D printen met Ultra FDM werkt feitelijk hetzelfde als FDM, laag op laag wordt het materiaal geprint tot een eindproduct. Maar met de Ultra techniek is het mogelijk om Ultra polymeren te printen. Dit zijn high-performance kunststoffen die weerbaar zijn tegen extreme omstandigheden, als hitte, vlammen, luchtdruk en chemische stoffen. Voorbeelden van deze polymeren zijn Ultem, PEEK, PEKK en nog veel anderen.

Hoewel de techniek hetzelfde werkt als FDM, is er wel een andere printer vereist voor Ultra FDM. Om de hoge kwaliteit en weerbaarheid van het eindproduct te garanderen, worden namelijk ook aan de printer extra eisen gesteld.

Zo is het van belang dat de temperatuur in de printkamer geregeld kan worden. En dient elke stap in het printproces gemonitord te kunnen worden op kwaliteit. Deze vereisten zijn uiteraard verenigd in de Ultra FDM printer waarvan wij gebruik maken.

Heb je vragen over het proces van Ultra FDM? Stuur ons gerust een berichtje. En bekijk ook zeker even de werkwijze voor 3D printen waarmee wij altijd de hoogste kwaliteit voor onze klanten garanderen.

2Welke printer wordt gebruikt voor Ultra FDM?
Om Ultra FDM te printen maken we bij Vormz gebruik van de miniFactory Ultra. Deze hoogkwalitatieve printer is de meest kostenefficiënte en veelzijdige industriële 3D printer voor het printen van high-performance polymeren. Het is een van onze favoriete printers, juist omdat de printer zo breed inzetbaar is en tegelijkertijd ontzettend hoge kwaliteit biedt. Een aantal kenmerken die de printer bijzonder maken:

De sterke motoren in de printer garanderen ons een perfecte precisie en stabiliteit tijdens het printen, waardoor we exact het product als resultaat krijgen waar we op gerekend hadden.

Niet alleen de nozzle (de printkop) is verwarmd, maar de temperatuur binnen de gehele printkamer wordt gereguleerd. Deze constante temperatuur voorkomt vervorming van de kunststoffen en verzekert je van een weerbaar en lang houdbaar product.

En niet geheel onbelangrijk, om de print tot een perfect eindproduct kan het printproces nauw op de voet gevolgd worden. Dankzij het ingebouwde Aarni monitoring systeem in de miniFactory Ultra printer zijn we in staat om elke fase tijdens het printen tot in detail volgen én te controleren.

Jouw 3D object laten printen met Ultra FDM? Vraag eenvoudig een offerte aan. We nemen direct contact met je op!

3Welke materialen zijn beschikbaar voor Ultra FDM?
De veelzijdigheid van toepasbare materialen voor Ultra FDM is groot. De overeenkomst zit erin dat al deze materialen van topkwaliteit zijn en uiterste bestendigheid tonen tegen extreme omstandigheden.

Zo heeft de polymeer PEKK-ESD een hittebestendigheid tot wel 150°C.

De ULTEM®️ AM1010F kan zelfs hitte aan tot 210°C en heeft bovendien een chemische bestendigheid tegen zuren en oplosmiddelen.

De ULTEM®️ AM9085F is gecertificeerd voor vliegtuigonderdelen en heeft een ideale bestendigheid tegen vlammen, maar is ook beschermd tegen waterige oplossingen en alcohol.

PEKK-A is bestendig tegen hitte en vlammen. Maar is extra bijzonder door zijn lage uitstoot van giftige gassen. Daarmee is het een perfect materiaal in brandbeveiliging van spoorwegvoertuigen.

Op deze pagina vind je een tabel met veel toegepaste materialen voor Ultra FDM en hun specificaties. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de toepasbaarheid van een andere polymeer? Stel ons gerust je vraag.

4Hoe wordt de kwaliteit van Ultra FDM gegarandeerd?
Voor 3D objecten die uiterst hoge eisen stellen, is het belangrijk dat deze kwaliteit gegarandeerd kan worden. Niet alleen van groot belang voor de klant, maar ook bij Vormz vinden we dit zeer belangrijk.

Om deze kwaliteitscontrole te verwezenlijken, is de miniFactory Ultra printer voorzien van het Aarni monitoring system. Met dit systeem kunnen geprinte onderdelen gecertificeerd worden, waarmee de kwaliteit gewaarborgd is.

Tijdens het printproces wordt elke printstap gemonitord, gecontroleerd en opgeslagen. Na afloop kan het certificaat worden uitgedraaid en overhandigd worden aan de klant.

In dit certificaat wordt het gehele printproces belicht. Zo blijft volledig traceerbaar hoe en met welk materiaal jouw 3D product is vervaardigd.

Ontdek in de video van de miniFactory Ultra printer hoe het eindproduct tot stand komt.

5Wat zijn de maximale 3D print afmetingen voor Ultra FDM?
De maximale afmetingen die we met Ultra polymeren kunnen printen 330x180x180mm.

Een vraag over jouw 3D project of welke print techniek het meest passend is? Stuur ons een berichtje. Bekijk ook onze andere 3D printtechnieken.

6Hoe kun je een 3D print met Ultra FDM bestellen?
Het bestellen van een 3D print door middel van Ultra FDM kun je bij ons heel eenvoudig online regelen.

Vul op de pagina Offerte & bestellen jouw printopdracht in en voeg je schets of ontwerp toe.

Je ontvangt al binnen één werkdag een offerte van ons.

7Wat is het minimum aantal voor Ultra FDM bestellingen?
Het is bij ons al mogelijk om 1 onderdeel te laten printen met Ultra FDM.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor jouw 3D project.

8Wat is het maximum aantal voor Ultra FDM bestellingen?
Dat maakt niet uit! We hebben geen maximum capaciteit gelden voor printen met Ultra FDM. Voor grote hoeveelheden is het ook altijd mogelijk om met deelleveringen te werken, zodat we zo snel mogelijk aan je vraag kunnen voldoen. Lees meer over onze 3D printproces.

9Hoe lever je 3D bestanden voor Ultra FDM aan?
Hierin zijn wij heel flexibel. Je kunt simpelweg jouw schetsen of ontwerpen in een PNG, JPEG, SVG of PDF bestand aanleveren, zodat wij deze kunnen omzetten naar een printklare versie.

Je kunt uiteraard ook je direct printbare STL- en STEP bestanden uploaden, als je die al in bezit hebt.

Download de ontwerpregels op deze pagina om te ontdekken aan welke ontwerpeisen printen met FDM moet voldoen.

Een andere vraag over jouw ontwerp of bestand? Stuur ons een berichtje.

10Hoelang duurt 3D printen met Ultra FDM?
Dit is moeilijk te beantwoorden. De duur van het printen hangt af van verschillende factoren. Zo hebben onder andere de hoeveelheid benodigde prints, maar ook de grootte van het printobject, het materiaal en de detaillering van het object invloed op de printduur.

Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan en we geven je direct een indicatie van de printduur.

11Wat is de levertijd van Ultra FDM?
De levertijd hangt af van de grootte van de opdracht.

Als jouw opdracht 1 onderdeel betreft, dan is de levertijd ongeveer 5 werkdagen.

Heb je een grote opdracht voor tientallen prints, dan zullen we de levertijd bespreken. Daarbij zijn deelleveringen geen probleem.

Vraag online jouw vrijblijvende offerte aan en we geven je direct een indicatie van de levertijd.

12Is Ultra FDM de geschikte printtechniek voor jouw project?
Wij zetten onze expertise en ervaring altijd in om met je mee te denken. Uiteraard adviseren we ook graag in de beste en meest kostenefficiënte techniek voor jouw project.

Je kunt ook alvast de specificaties van onze andere 3D printtechnieken bekijken en vergelijken.

Enkele voorbeelden van FDM Ultra prints