FDM printen

3D printen met FDM

Ontdek onze uitmuntende FDM print service

Snelle levering, hoge kwaliteit en betaalbaar. Upload je bestanden en ontvang een offerte van ons!


Wat is FDM printen?


Fused Deposition Modeling (FDM) is een  techniek waarbij laag na laag materiaal op elkaar wordt geprint. Op die manier wordt het product gerealiseerd. Het basismateriaal voor een FDM-printer is filament. Dit is een plastic draad, die tijdens het printproces wordt gesmolten. Deze vorm van 3D printen wordt veel toegepast.

Specs en voordelen FDM printen

Wij hebben jarenlange ervaring met het printen van FDM materialen. 3D printen met FDM biedt namelijk vele voordelen. Het is breed toepasbaar en er is een enorme verscheidenheid aan materialen en kleuren die je kunt kiezen. Variërend van PLA, ABS, Nylon tot bronzefill en hout. In onderstaande tabel vind je de technische specificaties, die wij bieden bij het printen met FDM.

BeschrijvingSpecificaties
Maximale printvolume500 x 500 x 500 mm
Infill20-100%
Laagdikte 100-400 micron
LevertijdIn overleg

Beschikbare materialen voor FDM printen

Hieronder vind je een lijst met de beschikbare 3D materialen die door ons geprint kunnen worden met de FDM print techniek. Staat het materiaal wat je zoekt voor jouw 3D project er niet tussen? Neem vooral contact met ons op.

Type Beschrijving
PLA PLA is een van de meest gebruikte materialen voor 3D-printen en is beschikbaar in een breed scala aan kleuren. Het is een plantaardig materiaal, biologisch afbreekbaar en geschikt voor meerdere toepassingen.
PLA-HT PLA-HT is technisch gezien normaal PLA, maar de taaiheid is vergelijkbaar met ABS. Daarbij is het materiaal bestand tegen een maximale temperatuur van 95 graden Celsius en heeft het een mat eindresultaat.
ABS ABS is een uitstekend materiaal voor het maken van functionele prototypes en complexe onderdelen voor eindgebruik. Daarbij heeft het ook een matte afwerking
ASA ASA heeft dezelfde eigenschappen als ABS, maar kan beter tegen UV stralingen en heeft een hogere UV impact weerstand. De doeleinden van dit materiaal zijn voornamelijk outdoor en waarbij veel UV straling aanwezig is.
TPU TPU is een flexibel materiaal en is uitermate geschikt voor onderdelen die chemische bestendigheid vereisen met de eigenschappen van rubber. Deze variant bieden wij aan in Shore 95A.
TPC TPC is een flexibel materiaal en naast de chemische bestendigheid kan het ook erg goed tegen UV stralingen vergelijken met TPU. Deze variant bieden wij aan in Shore D 34.
Nylon Nylon is een sterk, slijtvast en buigzaam materiaal. Het is uitermate geschikt voor toepassingen met gebruikstemperaturen tot 125 graden Celsius. Het nylon wat wij gebruiken is PA666.
Carbon gevuld Carbon gevuld is op basis van Nylon PA666 met daarin carbon verwerkt. Het is ideaal voor het printen van duurzame onderdelen met een hoge vormvastheid. Het bevat daarbij echte carbon stukjes, waardoor het aanzienlijke hogere treksterkte, stijfheid en sterkte heeft dan normaal nylon.
PETG PET-G heeft een hoge slagsterkte, uitstekende flexibiliteit en is een maatvast materiaal. Daarnaast is het materiaal verkrijgbaar in voornamelijk transparante kleuren.
PP PP (polypropyleen) is een duurzaam, chemisch bestendig materiaal. Het heeft een uitzonderlijke vermoeidheidsweerstand, hoge taaiheid en een lage wrijvingscoëfficiënt. Van elektrische componenten tot levende scharnieren.
Specials Bronzefill, Brassfill, Copperfill, Woodfill
Ultra polymeren Ultra Polymeren zijn kunststoffen die weerbaar zijn tegen extreme omstandigheden. Door middel van de Ultra FDM techniek en industriële Ultra printers kunnen we 3D producten van uitzonderlijke kwaliteit produceren, die bestand zijn tegen omstandigheden als hitte en vlammen, extreme gewichtsdruk of chemische vloeistoffen. Voor meer informatie zie Ultra FDM.

FDM printen

Ontwerpregels voor FDM printen

Om de beste kwaliteit van jouw product te behalen, is het raadzaam om onze ontwerpregels te raadplegen. Hierin vind je tips en tricks voor het ontwerpen van een FDM 3D print. Twijfel je of jouw model voldoet aan de standaarden? Neem gerust contact met op ons!

FAQs over FDM printen

Vind hieronder antwoord op veelgestelde vragen over 3D printen met FDM! Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons gerust een berichtje.

1Wat is FDM 3D-printen?
FDM staat voor Fused Deposition Modeling, een populaire 3D-printtechniek waarbij een thermoplastisch filament wordt verwarmd en nauwkeurig wordt afgezet om een object laag voor laag op te bouwen.

Heb je vragen over het proces van FDM? Stuur ons gerust een berichtje. En bekijk ook zeker even de werkwijze voor 3D printen waarmee wij altijd de hoogste kwaliteit voor onze klanten garanderen.

2Welke materialen kunnen worden gebruikt bij FDM-printen?
FDM-printen biedt een breed scala aan materialen, zoals PLA, ABS, PETG, TPU, en meer. Elke keuze heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen.

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de toepasbaarheid van de materialen? Stel ons gerust je vraag.

3Wat zijn de voordelen van FDM 3D-printen?
FDM-printen is kosteneffectief, gebruiksvriendelijk en geschikt voor functionele prototyping, gereedschapsonderdelen en maatwerkproducten.
4Is nabewerking nodig na het FDM-printen?
Nabewerking kan soms nodig zijn, afhankelijk van het ontwerp en de gewenste afwerking. Maar over het algemeen vereisen FDM-geprinte objecten minimale nabewerking.
5Wat zijn de maximale afmetingen van objecten die kunnen worden geprint met FDM?
Het maximale bouwvolume kan variëren afhankelijk van de FDM-printer. De maximale grootte is 500x500x500mm. Onderdelen kunnen ook altijd in delen worden geprint, dus geen opdracht is te groot.

Een vraag over jouw 3D project of welke print techniek het meest passend is? Stuur ons een berichtje. Bekijk ook onze andere 3D printtechnieken.

6Hoe nauwkeurig is FDM 3D-printen?
De nauwkeurigheid van FDM-printen is afhankelijk van de printer en instellingen, maar het kan hoge precisie bereiken voor de meeste toepassingen.
7Kunnen jullie mij helpen bij het ontwerpen van een 3D-model voor FDM-printen?
Zeker! Ons ontwerpteam staat klaar om je te ondersteunen bij het creëren van een 3D-model dat perfect geschikt is voor FDM-printen.
8Wat is de typische doorlooptijd voor een FDM 3D-printopdracht?
De doorlooptijd varieert afhankelijk van het ontwerpcomplexiteit en de omvang van de opdracht. Ons team geeft jou graag een schatting zodra we jouw vereisten kennen. Neem dan ook gerust contact met ons op!

9Kunnen jullie grote volumes FDM-printen?
Ja, we hebben de capaciteit om grote volumes FDM-geprinte onderdelen te produceren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

10Wat zijn de kosten voor FDM 3D-printen?
De kosten variëren afhankelijk van materiaalgebruik, ontwerp en hoeveelheid. Voor een gepersonaliseerde offerte kun je altijd contact met ons opnemen. Ons team voorziet je graag van een offerte op maat voor jouw project.