FDM printen

3D printen met FDM

Ontdek onze uitmuntende FDM print service

Snelle levering, hoge kwaliteit en betaalbaar. Upload je bestanden en ontvang een offerte van ons!


Wat is FDM printen?


Fused Deposition Modeling (FDM) is een  techniek waarbij laag na laag materiaal op elkaar wordt geprint. Op die manier wordt het product gerealiseerd. Het basismateriaal voor een FDM-printer is filament. Dit is een plastic draad, die tijdens het printproces wordt gesmolten. Deze vorm van 3D printen wordt veel toegepast.

Specs en voordelen FDM printen

Wij hebben jarenlange ervaring met het printen van FDM materialen. 3D printen met FDM biedt namelijk vele voordelen. Het is breed toepasbaar en er is een enorme verscheidenheid aan materialen en kleuren die je kunt kiezen. Variërend van PLA, ABS, Nylon tot bronzefill en hout. In onderstaande tabel vind je de technische specificaties, die wij bieden bij het printen met FDM.

BeschrijvingSpecificaties
Maximale printvolume500 x 500 x 500 mm
Infill20-100%
Laagdikte 100-400 micron
LevertijdIn overleg

Beschikbare materialen voor FDM printen

Hieronder vind je een lijst met de beschikbare 3D materialen die door ons geprint kunnen worden met de FDM print techniek. Staat het materiaal wat je zoekt voor jouw 3D project er niet tussen? Neem vooral contact met ons op.

Type Beschrijving
PLA PLA is een van de meest gebruikte materialen voor 3D-printen en is beschikbaar in een breed scala aan kleuren. Het is een plantaardig materiaal, biologisch afbreekbaar en geschikt voor meerdere toepassingen.
PLA-HT PLA-HT is technisch gezien normaal PLA, maar de taaiheid is vergelijkbaar met ABS. Daarbij is het materiaal bestand tegen een maximale temperatuur van 95 graden Celsius en heeft het een mat eindresultaat.
ABS ABS is een uitstekend materiaal voor het maken van functionele prototypes en complexe onderdelen voor eindgebruik. Daarbij heeft het ook een matte afwerking
ASA ASA heeft dezelfde eigenschappen als ABS, maar kan beter tegen UV stralingen en heeft een hogere UV impact weerstand. De doeleinden van dit materiaal zijn voornamelijk outdoor en waarbij veel UV straling aanwezig is.
TPU TPU is een flexibel materiaal en is uitermate geschikt voor onderdelen die chemische bestendigheid vereisen met de eigenschappen van rubber. Deze variant bieden wij aan in Shore 95A.
TPC TPC is een flexibel materiaal en naast de chemische bestendigheid kan het ook erg goed tegen UV stralingen vergelijken met TPU. Deze variant bieden wij aan in Shore D 34.
Nylon Nylon is een sterk, slijtvast en buigzaam materiaal. Het is uitermate geschikt voor toepassingen met gebruikstemperaturen tot 125 graden Celsius. Het nylon wat wij gebruiken is PA666.
Carbon gevuld Carbon gevuld is op basis van Nylon PA666 met daarin carbon verwerkt. Het is ideaal voor het printen van duurzame onderdelen met een hoge vormvastheid. Het bevat daarbij echte carbon stukjes, waardoor het aanzienlijke hogere treksterkte, stijfheid en sterkte heeft dan normaal nylon.
PETG PET-G heeft een hoge slagsterkte, uitstekende flexibiliteit en is een maatvast materiaal. Daarnaast is het materiaal verkrijgbaar in voornamelijk transparante kleuren.
PP PP (polypropyleen) is een duurzaam, chemisch bestendig materiaal. Het heeft een uitzonderlijke vermoeidheidsweerstand, hoge taaiheid en een lage wrijvingscoëfficiënt. Van elektrische componenten tot levende scharnieren.
Specials Bronzefill, Brassfill, Copperfill, Woodfill
Ultra polymeren Ultra Polymeren zijn kunststoffen die weerbaar zijn tegen extreme omstandigheden. Door middel van de Ultra FDM techniek en industriële Ultra printers kunnen we 3D producten van uitzonderlijke kwaliteit produceren, die bestand zijn tegen omstandigheden als hitte en vlammen, extreme gewichtsdruk of chemische vloeistoffen. Voor meer informatie zie Ultra FDM.
FDM printen

Ontwerpregels voor FDM printen

Om de beste kwaliteit van jouw product te behalen, is het raadzaam om onze ontwerpregels te raadplegen. Hierin vind je tips en tricks voor het ontwerpen van een FDM 3D print. Twijfel je of jouw model voldoet aan de standaarden? Neem gerust contact met op ons!

Ps. Niet direct ontvangen? Controleer je spam folder.