3D scannen

Scan jouw fysieke object

3D object scannen


Wil jouw bedrijf een object professioneel laten scannen in 3D? Dat kan! Met onze hoge resolutie 3D scanner maken we van een fysiek object een digitale en driedimensionale scan. Daarna kunnen we de scan nabewerken en/of verbeteren. Aansluitend kan de scan uiteraard 3D geprint worden, indien gewenst!

Vormz 3D ontwerpen

Reverse Engineering

Heeft je bedrijf een onderdeel in bezit, maar geen 3D ontwerp ervan? Geen probleem. Wij kunnen met behulp van reverse engineering een digitale kopie maken. Dit doen we door middel van een 3D scan of het tekenen van het originele model. Dit bestand zal vervolgens de basis vormen om het object naar jouw wensen aan te passen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor Reverse Engineering? Stel gerust jouw vragen aan ons. Of vraag een offerte aan!


3D scannen bij Vormz


Vormz staat voor hoge kwaliteit, een snelle levering, tegen een goede prijs. Met bovenal een goed eindresultaat en een tevreden klant. Onze 3D scan service kent daarbij een aantal kenmerkende voordelen:

Hoge kwaliteit scanners
Nabewerking en ontwerp verbetering mogelijk door onze eigen 3D designers
Flexibel in wensen
Jarenlange ervaring in 3D scannen, 3D ontwerpen en 3D printen
Onze 3D scan- en printlocatie is gevestigd in Nederland!

 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas

FAQs over 3D scannen


Vind hieronder het antwoord op veelgestelde vragen over 3D scannen! Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons gerust een berichtje.
1Wat is 3D scannen?
3D scannen is in feite het tegenovergestelde van 3D printen; het wordt daarom ook wel Reverse Engineering genoemd. Waar bij 3D printen een 3D model tot een fysiek object wordt uitgeprint, wordt bij 3D scannen een fysiek object juist gedigitaliseerd. Deze digitale scan wordt vervolgens geëxporteerd naar een bestandsformaat dat geschikt is voor een 3D computerprogramma.

Wil je er meer over weten? Stuur ons gerust een berichtje.

2Hoe werkt 3D scannen?
De vorm van een object wordt vertaald naar digitale informatie. Dat gebeurt met behulp van een laser, waarmee de afstand tussen de 3D scanner en het object gemeten kan worden. Dit is niet alleen toepasbaar op kleine voorwerpen, maar ook op zeer grote objecten zoals voertuigen en zelfs complete gebouwen.

Wil je hier meer over weten? Stuur ons gerust een berichtje.

3Wat voor soort objecten kun je 3D scannen?
Eigenlijk allerlei soorten objecten! Met 3D scannen is het bijvoorbeeld mogelijk om een zeer klein object als een ring 3D te scannen. Maar het is net zo goed mogelijk om voertuigen en gebouwen in te scannen.

Wil je weten of jouw object 3D gescand kan worden? Vraag een offerte aan.

4Wanneer is 3D scannen noodzakelijk?
Stel je voor: je hebt als bedrijf een bestaand object en je wilt er hier nog 100 van. Maar je hebt geen digitaal model van het object. Dan kun je het object niet reproduceren.

Door middel van 3D scannen wordt het fysieke object omgezet naar een digitaal bestand. Het grote voordeel hiervan is dat het al bestaande object nu eenvoudig gedupliceerd kan worden. Of zelfs verbeterd kan worden naar de wensen van de klant.

Wil je meer over het proces weten? Ontdek hoe wij werken!

5Moet er eerst een 3D scan worden gemaakt, voordat er 3D geprint kan worden?
Er is altijd een digitaal 3D model nodig om te kunnen printen in 3D. Als je dit digitale model zelf in bezit hebt, kunnen wij het printen. Heb je dat niet? Dan moet het 3D model gemaakt worden. Gelukkig kunnen wij daarbij helpen. Zo'n bestand kunnen wij maken met behulp van 3D scannen of 3D ontwerpen.

Meer weten over het 3D print proces? Lees verder op onze pagina over 3D printen.

6Kun je 3D scannen in kleur?
Ja, het is zeker mogelijk om in kleur te 3D scannen.

Wil je meer over 3D kleuren weten? Stuur ons een berichtje.

7Met welke 3D scanner wordt mijn 3D scan gemaakt?
Wij maken gebruik van Shining 3D scanners. Voor objecten tot 20 cm wordt de Shining 3D Einscan SP scanner toegepast. Voor objecten groter dan 20cm wordt de Shining 3D EinScan HX gebruikt.

Wil je meer over 3D scanners weten? Stuur ons gerust een berichtje.

8Hoeveel kost 3D scannen?
Het inscannen van een object wordt op basis van ons uurtarief berekend. Gemiddeld genomen zijn wij voor objecten tot 20 cm ongeveer 1 uur bezig.

Voor objecten groter dan 20cm is minimaal 2 uur benodigd. De exacte duur is afhankelijk van het type object en of er nog nabewerking nodig is.

Meer weten over de kosten voor 3D scannen? Of heb je een 3D scan opdracht voor ons? Vraag een offerte aan.

9Wat moet ik aanleveren voor een 3D scan?
Dat is makkelijk! Voor 3D scannen hebben we enkel het fysieke object nodig.

Wil je meer weten? Stuur ons een berichtje.

10Hoelang duurt het voordat mijn 3D scan wordt geleverd?
Dat gaat snel! Het inscannen duurt gemiddeld 5-10 werkdagen. Wanneer er spoed bij is, kunnen we altijd sneller leveren.

Neem gerust contact met ons op voor jouw vragen.

11In welk bestandstype wordt mijn 3D scan aangeleverd?
Het gedigitaliseerde object wordt aangeleverd in een STL-bestand of Wavefront OBJ bestand. Het bestandstype is afhankelijk van of er kleur benodigd is. STL is een digitaal model zonder kleur. OBJ is een digitaal model met kleur.

Meer weten over 3D bestanden? Stuur ons een berichtje.

12Voor welke branche maken jullie 3D scans?
Wij maken 3D scans en 3D ontwerpen voor allerlei soorten bedrijven en branches.

Wil je weten of jouw object ook geschikt is voor een 3D scan? Vraag een offerte aan!

13Wat zijn voorbeelden van 3D scans?
Voor het oorlogsmuseum in Overloon kregen wij de opdracht voor het printen van een accu deksel voor een Airspeed Horsa MK1 Assult Gilder. Een zweefvliegtuig dat gebruikt werd tijdens de tweede wereldoorlog. Wij hebben het object gescand, gerepareerd en vervolgens geprint. Het model wordt nu gebruikt het vliegtuig in het oorlogsmuseum in Overloon.

"Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig [..] laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu [..] in het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede."

Bij een andere 3D scan opdracht was een onderdeel van een kano niet meer beschikbaar. Dit onderdeel houdt het roer op zijn plaats. Voor het scannen hebben we gebruik gemaakt van de Shining3d Einscan-SP, een scanner waarbij het onderdeel op een draaiende plaat wordt geplaatst.

Ook een object laten 3D scannen? Vraag een offerte aan!

14Waarom kiezen voor 3D scannen bij Vormz?
Bij Vormz scannen wij enkel met professionele scanners die geschikt zijn voor diverse toepassingen. Daarnaast ondersteunen we jou ook bij het eventueel verbeteren van een 3D model.

We zijn betrouwbaar, leveren snel werk en hebben jarenlange ervaring in 3D scannen, 3D ontwerpen en 3D printen. We hebben veel mooie bedrijven mogen helpen met het omzetten van fysieke objecten naar een 3D model.

Daarnaast bevindt onze scan- en printlocatie zich gewoon hier in Nederland!

Een vraag of 3D scan opdracht voor ons? Vraag een offerte aan!

15Ik heb een andere vraag over 3D scannen!
Schroom niet en stuur ons een berichtje. Wij hebben op bijna elke 3D vraag een antwoord én een oplossing.

Voorbeelden van onze 3D scans