3D printtechnieken: vergelijking van FDM, SLS en SLA printen

×
Ga terug naar het overzicht

Als je hebt gezocht naar meer informatie over 3D printen dan ben je mogelijk de termen FDM (Fused Deposition Modeling), SLS (Selective Laser Sintering) en SLA (Stereolithografie) tegengekomen. Hoe weet je nu welke techniek het beste is voor jouw toepassing in jouw bedrijf? In dit artikel leggen we je duidelijk uit wat de verschillen zijn tussen deze manieren van 3D printen.

Verschillende soorten 3D printtechnieken

Waar de ene 3D techniek uitblinkt in nauwkeurig printen, komt de ander juist van pas als je een toepassing in een bepaalde kleur wilt realiseren of een extreem sterk resultaat wilt verkrijgen. Wie meer wil weten over de werking van deze 3D printtechnieken moet zeker verder lezen. Wil je simpelweg het beste resultaat behalen en je laten adviseren over de beste techniek voor je toepassing? Dan kun je ook direct contact opnemen met Vormz! We werken voor veel verschillende branches.

Wat is SLS printen?

SLS staat voor Selective Laser Sintering. Het is een techniek waarmee vrijwel alles 3D geprint kan worden. Hoe dat in zijn werk gaat? De SLS printer zorgt ervoor dat poeder laag voor laag versmolten wordt. Door te verhitten ontstaan er bepaalde verbindingen die het eindresultaat erg sterk maken. SLS printen wordt bijvoorbeeld ingezet voor het realiseren van stevige en functionele onderdelen, vooral industriële toepassingen.

Meer over SLS printen

Wat is FDM printen?

FDM staat voor Fused Deposition Modeling. Waar je bij het bovengenoemde SLS kiest voor het materiaal nylon, biedt FDM printen als voordeel dat je ook uit andere materialen kunt kiezen. Van PLA, ABS en PETG tot bronzefill en zelfs hout. Naast materialen kies je tevens uit allerlei kleuren. Dat heeft als pluspunt dat je het eindproduct direct in de gewenste look laat 3D printen. Tevens kun je kiezen voor Ultra polymeren. Zo ga je voor een 3D product dat bestand is tegen de meest extreme weersomstandigheden. De FDM printer gebruikt filament (plastic draad) voor het 3D printen van toepassingen.

Meer over FDM printen

Wat is SLA printen?

SLA staat voor Stereolithografie. Dit is dé 3D printtechniek als het aankomt op precisie, omdat deze printer tot op de millimeter nauwkeurig te werk gaat. De SLA printer bouwt de toepassingen op uit resin (vloeistof) die uitgehard wordt door een laserstraal. Hiermee kan de toepassing uiterst glad en stevig (of zelfs buigbaar) worden gerealiseerd. De SLA printtechniek wordt veel ingezet in de medische sector en tandheelkunde voor het realiseren van slijtvaste toepassingen. De techniek is ook goed in te zetten voor het maken voor gave prototypes.

Meer over SLA printen

Wat is de beste 3D printtechniek?

Er bestaat niet zoiets als een beste 3D printtechniek, maar er bestaat wel een beste 3D printtechniek voor jouw toepassing. Zoals je hebt kunnen lezen zijn de technieken immers in bepaalde branches of voor bepaalde doeleinden het meest geschikt. Zo zal er voor reclame-uitingen vaak specifiek gekozen worden FDM, terwijl industriële en medische toepassingen eerder uitkomen bij SLS en SLA. Gelukkig hoef je de keuze voor een bepaalde techniek niet zelf te maken, want een gespecialiseerd bedrijf kan je hierin goed adviseren.

3D printtechnieken bij Vormz!

Bij Vormz vinden we het belangrijk om te focussen op innovatie. Door onze expertise kunnen we per toepassing altijd de best passende techniek inzetten. En uiteraard adviseren we je ook over de voor- en nadelen per techniek voor jouw product. Zo komen we altijd tot de beste keuze en het allerbeste eindresultaat. Wil je meer weten of een vrijblijvende offerte aanvragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Shape your idea met SLS, FDM of SLA printen bij Vormz!

Neem contact op! Ga terug naar het overzicht

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo