Prototyping: wat is het en hoe werkt het?

×
Ga terug naar het overzicht

Ben jij bezig met het uitwerken van een business idee of nieuw product ontwerp? Dan ben je het begrip prototyping vast al tegengekomen. Het ontwerpen van een prototype kan je een hoop tijd en geld besparen. In deze blog leggen we kort uit wat prototyping precies is, hoe het werkt en waarom het zo waardevol is.

Wat is een prototype?

Een prototype is een conceptmodel of eerste versie van een product, ontwerp of idee. Je maakt een prototype om het concept te testen en te verfijnen voordat je het product op de markt brengt of verder doorontwikkeld.

Waarom is prototyping belangrijk?

Prototyping is belangrijk om op een juiste manier een product in de markt te zetten. Met 3d prototyping is het mogelijk om je idee of concept te valideren en om te testen of het werkt zoals het bedoeld is. Het kan helpen om eventuele problemen of fouten vroeg in het proces te identificeren en te corrigeren. Daarnaast werkt prototyping goed om de gebruikerservaring van je toekomstig product te testen. Het geeft inzicht in hoe de gebruikers het product gaan gebruiken en hoe het kan worden verbeterd om aan hun behoeften te voldoen.

Wat zijn de voordelen van prototyping?

Er zijn een groot aantal voordelen om te beginnen met prototyping.

Het maken van een 3d prototype versnelt het ontwikkelingsproces door het identificeren van eventuele problemen of fouten vroeg in het proces. Prototyping verminderd de tijd die nodig is voor verdere ontwikkeling en testen voordat er grote investeringen in het product worden gedaan. Belangrijke kostenbesparingen van je toekomstige product zijn met het ontwikkelen van een prototype te behalen.

Een bijkomend voordeel is dat het helpt om de communicatie tussen verschillende partijen te verbeteren. Het geeft een tastbaar voorbeeld van het ontwerp waardoor de verschillende partijen beter communiceren over de functionaliteit, het uiterlijk en de gebruikerservaring.

Daardoor kun je de feedback van klanten en gebruikers integreren in het productontwerp. Dit stelt je in staat om producten te bouwen die beter aansluiten op de behoeften van de klanten en een hogere klanttevredenheid garanderen.

De verschillende soorten prototyping

Ontwerpers beginnen vaak met papieren prototyping. Dit is een snelle en goedkope manier om de functionaliteit van een product te testen.

Het idee is om een eenvoudig prototype te maken op papier en dit aan potentiële gebruikers te tonen om feedback te verzamelen.

Met proof-of-concept prototyping wordt bekeken of een idee haalbaar is. Het kan worden gedaan met behulp van software- of hardwareprototypes en is bedoeld om de technische levensvatbaarheid van een idee te testen.

Functionele prototyping is bedoeld om een werkend model te maken dat kan worden getest. Het wordt gebruikt om problemen met de functionaliteit van het product te identificeren en op te lossen.

3D printen van prototypes

Door gebruik te maken van 3D printers kun je prototypes 3D printen en wordt het ontwerp een fysiek object. Met 3D printen worden ideeën omgezet in tastbare producten zonder dat er bijvoorbeeld dure mallen nodig zijn.

Het 3D printen van prototypes wordt vaak gebruikt in de productie-industrie om te testen hoe een product er in het echt uit zal zien en hoe het zal functioneren. 3D-printen is een uitstekende manier om snel en kostenefficiënt prototypes te maken.

Het is ook een zeer nauwkeurige methode om complexe geometrieën te produceren die moeilijk te produceren zijn met traditionele productiemethoden.

  1. Maak een CAD-model van je prototype. Je kunt hiervoor gebruik maken van software zoals SolidWorks, AutoCAD of Fusion 360 om dit te doen.
  2. Zorg ervoor dat je model geschikt is voor 3D printen en de daarbij behorende 3D printtechniek. Dit betreft bijvoorbeeld wanddiktes en toleranties. Zie hiervoor onze ontwerpregels per techniek op onze website:
    1. Voor FDM
    2. Voor SLA
    3. Voor SLS
  3. Afhankelijk van de toepassing en het prototype dat je wilt maken, bepaal je welke techniek en welk materiaal het meest geschikt is. Er zijn verschillende soorten materialen beschikbaar voor 3D-printen, waaronder ABS, PLA, nylon, PETG en meer.

3D Prototyping bij Vormz

Ons team helpt je graag bij het ontwerpen van je prototype, de ideale printtechniek en de juiste materiaalkeuze. Aansluitend kunnen we het dan snel en kostenefficiënt 3D printen.

Heb je vragen over 3d prototyping of ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij Vormz? Met meer dan 9 jaar ervaring hebben wij altijd de juiste oplossing in huis en kunnen we alles 3D printen. Neem gerust contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo