Wanneer kies je voor spuitgieten of 3D printen?

×
Ga terug naar het overzicht

Wil je kunststofproducten laten vervaardigen en ben je benieuwd of je beter kunt kiezen voor spuitgieten of 3D printen? Dat is afhankelijk van tal van factoren. Om je een handje te helpen bij je keuze zetten we graag de verschillen tussen 3D printen en spuitgieten op een rijtje. Zo weet je in welke situatie je het beste voor welke techniek kan kiezen.

Wat is het verschil tussen spuitgieten en 3D printen?

Graag leggen we eerst nog even het verschil tussen 3D printen en spuitgieten uit. Beide methodes worden ingezet om kunststofproducten te vervaardigen. Maar: 

Bij kunststof spuitgieten wordt er onder hoge druk een vloeibare massa van plastische kunststof granulaat in een holle gietvorm (mal / matrijs) gespoten. De vloeistof koelt af en stolt in de mal tot het gewenste eindproduct. 

Bij 3D printen wordt een 3D ontwerp gemaakt, dat vervolgens doorgestuurd wordt naar de printer met de juiste printtechniek voor de betreffende toepassing. Laag voor laag (bijvoorbeeld nylonpoeder) wordt versmolten om tot het eindproduct te komen.

Neem contact op!

Vormeigenschappen van spuitgieten en 3D printen

Zoals benoemd wordt bij spuitgieten een mal gebruikt. Daardoor zit je bij deze manier van produceren vast aan de vorm en mogelijkheden van de mal. Dat zorgt voor een glad en strak resultaat, maar maakt de vormkeuzes wel beperkt, omdat de mal maar een bepaald aantal vormen kan bieden. Bij 3D printen kunnen vrijwel alle vormen gemaakt worden. Wie maximale vormvrijheid wil die komt daarom het beste uit bij 3D printen.

Ontwerpvrijheid van 3D printen en spuitgieten

Wie daarnaast ook nog gigantische ontwerpvrijheid wil hebben, kan het beste kiezen voor 3D printen! Het 3D ontwerp kan namelijk op een later moment nog eenvoudig aangepast worden. Doordat je bij spuitgieten aan de mal vastzit, is dat lastiger. Het maken van een nieuwe mal is duurder. Wie grote oplages van dezelfde toepassing wil hebben, kan uiteraard wel goed kiezen voor spuitgieten. Wil je de vrijheid? Kies dan voor 3D printen. 

Neem contact op!

Spuitgieten en 3D printen: oplage versus kosten

Uiteraard zijn kosten een belangrijk onderdeel van de keuze voor spuitgieten of 3D printen. Waarmee je het voordeligst uitkomt hangt af van tal van factoren en is afhankelijk van de vorm, het materiaal en de oplage van je toepassing.  

Om je een indicatie te geven kan een spuitgiet mal van aluminium circa 10.000 keer meegaan, waardoor dat budget technisch interessant is bij grote oplages. De opstartkosten van spuitgieten liggen door het maken van de mal juist wel stukken hoger, terwijl er bij 3D printen bijna geen opstartkosten zijn. Dat maakt 3D printen voor zowel kleinere als grote oplages interessant. Afhankelijk van jouw product ligt ergens het omslagpunt waar spuitgieten voordeliger wordt ten opzichte van 3D printen. 

Ontwikkeling 3D printen en spuitgieten

Waar spuitgieten vanaf 1950 flink aan populariteit won dankzij doorontwikkelde spuitgietmachines met zuigerschroef, werd de eerste 3D printer zoals we hem nu kennen pas in 1986 uitgevonden (Charles W. Hull). Ondertussen zijn beide technieken flink verfijnd en kan men steeds sneller en nauwkeuriger produceren. Vooral bij 3D printen gaan de innovaties snel, waardoor de voordelen groter worden en de kosten lager. Daarom geeft men hier steeds vaker de voorkeur aan. 

Neem contact op!

3D printen bij Vormz! 

Bij Vormz zijn we gespecialiseerd in 3D printen en bieden we een diversiteit aan 3D printtechnieken om het gewenste resultaat te bereiken voor jouw project. Wel vinden we het belangrijk je transparant te informeren. Wat zijn de voordelen van 3D printen ten opzichte van spuitgieten voor jouw specifieke aanvraag, en hoe zit dat met de kosten? Neem gerust contact met ons op om je idee voor te leggen, dan beantwoorden we graag al je vragen. Shape your idea met 3D printen bij Vormz!

Neem contact op! Ga terug naar het overzicht

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo