Bij Vormz krijgen we regelmatig de vraag welk 3D-printmateriaal het meest geschikt is voor producten die buiten worden gebruikt. Een mooi moment om daarop in te zoomen. We zetten de top 3 beste 3D-printmaterialen voor buitengebruik op een rijtje!
Beste 3D-printmaterialen voor buiten: top 3!
Het antwoord op de vraag waar goed 3D-printmateriaal voor gebruik in de buitenlucht aan moet voldoen, is materiaal dat bestand is tegen blootstelling aan UV-licht, temperatuurvarianties en vocht. Dat brengt ons bij de volgende top 3 materialen die de gewenste eigenschappen bezitten:
- ASA (Acrylonitril Styreen Acrylaat)
- PETG (Polyethyleen Tereftalaat Glycol-Gemodificeerd)
- Nylon (bepaalde soort, zoals Nylon 12)
TIP: Wil je iets laten 3D printen? Bij Vormz hoef je zelf niet te beslissen wat de beste materiaalkeuze is. Geef je wensen door, wij geven advies!
1. ASA (Acrylonitril Styreen Acrylaat)
ASA is een populaire keuze voor buitengebruik omdat het uitstekende UV-bestendigheid heeft. Het is dan ook de meest aanbevolen materiaalsoort voor toepassingen die veel blootgesteld worden aan UV-straling.
Veel zon en straling hebben geen invloed op de sterkte van het materiaal, maar ook niet op de kleur. Dat betekent dat een toepassing van ASA lang meegaat en er krachtig uit blijft zien. Het materiaal is bovendien goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen. En dat komt in een land als Nederland zeker wel van pas!
2. PETG (Polyethyleen Tereftalaat Glycol-Gemodificeerd)
PETG is duurzaam en goed bestand tegen vocht, waardoor het net als ASA geschikt is voor buitentoepassingen. Het heeft ook goede UV-bestendigheid. PETG heeft een hoge slagvastheid en is supersterk. Het is in transparante variant verkrijgbaar. Een van de bekendste kenmerken van PETG kunststof, is dat het geschikt is voor contact met levensmiddelen. Mogelijk denk je bij de benaming PETG al snel aan frisdrankflessen, maar dat is gewone PET. PETG is wat dat betreft nog flexibeler. PETG is super waterafstotend, dus een regenachtig klimaat maakt geen kans als dit materiaal zich in de buitenlucht bevindt!
Neem contact op!3. Nylon (bepaalde soorten)
Bij nylon denk je misschien al snel aan wollen kleding of warme fleece dekentjes. Maar nylon is ook verkrijgbaar in soorten die prima buitenshuis gebruikt kunnen worden. Deze soorten zijn duurzaam en goed bestand tegen vocht. Ze hebben goede mechanische eigenschappen.
Een voorbeeld van zo’n nylonsoort voor buiten is nylon 12. Nadeel van nylon tegenover de hiervoor genoemde opties, is dat nylon wat minder goed tegen UV-straling kan. Ze hebben dan ook UV-bescherming nodig als ze langere tijd blootgesteld worden aan direct zonlicht.
Bij nylon adviseren wij daarom een oppervlaktebehandeling. Dit kan polyshot zijn, waarbij de oppervlakte wordt ‘dichtgeslagen’ door onder hoge druk polybeads op het product te stralen. Het product is dan krasbestendig en vuilbestendig.
Een andere behandeling is Vapor Smooth, waarbij een waterafstotende laag gelegd wordt. Het eindproduct is dan te vergelijken met een spuitgietmodel.
Welk 3D-printmateriaal voor buiten?
In veel gevallen zal ASA, PETG of nylon (bepaalde soort met juiste behandeling) de beste keuze zijn voor je buitentoepassing. En je hebt nu een aantal termen voorbij zien komen, maar ach, vergeet ze toch! Je hoeft je hier zelf niet druk om te maken als je op zoek bent naar het beste 3D-printmateriaal, want Vormz neemt dit voor je uit handen!
3D printing voor buiten? Advies van Vormz!
Bij Vormz zijn we dagelijks bezig met 3D printen. Door jarenlange ervaring weten we dan ook welk materiaal het beste bij jouw toepassing aansluit. Je vertelt ons waar je toepassing voor gebruikt wordt, en aan welke condities deze blootgesteld wordt.
Op basis daarvan adviseren je over de beste materiaalkeuze voor jouw product. We hebben daarnaast ook diverse 3D printtechnieken in huis, en ook daar kiezen we de optimale techniek voor de realisatie van de betreffende toepassing.
Heb je een toepassing in gedachten en wil je weten of 3D printen een goede keuze is? En welk materiaal specifiek aanbevolen is voor wat je in gedachten hebt? Informeer bij ons en shape your idea met Vormz. Samen komen we tot het beste resultaat!
Neem contact op! Ga terug naar het overzicht