Phenovation: Rapid Prototyping dankzij 3D printing

×

PhenoVation is een fabrikant van camerasystemen waarmee biologische processen in planten kunnen worden vastgelegd. Dit is specialistisch werk en iedere meting is uniek. Voordat er een camerasysteem gebouwd is gaan er veel prototypes vooraf. Er worden meerdere opstellingen uitgeprobeerd voor het beste resultaat. Hoe minder tijd dit kost, des te sneller de metingen kunnen beginnen. Met 3D printing wordt dit proces enorm versneld.

Vincent Jalink vertelt over PhenoVation en hoe 3D printing hun heeft geholpen om prototyping te versnellen naar rapid prototyping.


In één oogopslag

  • Toepassing: prototyping complex camerasysteem
  • Wat: onderdelen voor gespecialiseerde camera-opstellingen
  • Waarom 3D print: verkorten ontwikkeltijd, kosten

Gebruikte technieken en materialen

  • Techniek: SLS, FDM, SLA
  • Materiaal: Tough 1500, Tough 2000, PLA, ABS, PA12

Wat doet PhenoVation precies?

“Wij ontwikkelen camerasystemen die de efficiëntie van fotosynthese en verschillende golflengtes in planten kunnen meten. Dat is belangrijk bij het ontwikkelen of veredelen van nieuwe soorten. Denk aan de ontwikkeling van een maïssoort die tegen extreme droogte kan. Je wilt objectief kunnen aantonen dat een nieuwe soort het goed zal doen in die omstandigheden. Door de fotosynthese in kaart te brengen en dit proces te digitaliseren, kun je dat snel en efficiënt kwantificeren.

We gebruiken daarvoor complexe en specifieke camera’s. Die zijn in staat een lichtintensiteit te genereren die gelijk staat aan drie keer de lichtopbrengst van de zon. Omdat dit hoogspecialistisch werk is, ontwikkelen we alles in huis: camera’s, filterwielen die daartussen draaien, de casings, de voedingen en computersystemen. Veel van onze klanten zijn universiteiten, kwekers en multinationals.

Rapid prototyping

“Voordat we gebruikmaakten van 3D printen, moesten we ieder onderdeel laten frezen door een CNC-frezer. Dat betekende vooral in de ontwikkeling van prototypes veel vertraging: het duurde al gauw twee weken voor je een prototype in handen had. Als daar een fout in zat, als het bijvoorbeeld nét niet lekker paste of de marges niet goed waren, moest je weer twee weken wachten voor je de nieuwe versie kreeg. Zo kon het makkelijk vier of vijf weken duren voor je verder kon met het bouwen van een systeem.

Dankzij de 3D printtechnieken van Vormz hebben we nu de prototypes van een product of onderdeel al binnen enkele dagen in huis. Dat doet wonderen voor de totale ontwikkeltijd. Nu kunnen we in veel minder tijd een systeem testen en afmaken. En als het prototype goed werkt, laten we het frezen. Omdat we weten dat het precies werkt zoals we willen, is het niet erg om twee weken op het frezen te wachten. Zodra de onderdelen binnen zijn, assembleren we het systeem en wordt het uitgeleverd aan onze klant.”

Vormz: snelheid en betrouwbaarheid is cruciaal

“PhenoVation heeft voor Vormz gekozen omdat het één van de weinige bedrijven is die alle technieken in huis heeft. Zelfs bij grotere partijen vind je dat niet snel. Die leveren bijvoorbeeld alleen SLS-geprinte technieken, terwijl FDM beter is voor prototyping omdat het goedkoper is. Daarnaast beschikt Vormz over een hoge resolutie SLA (vloeistofprinters). Daar zijn ze uniek in. Ze helpen je echt in het hele proces: van prototyping met FDM, ontwerpen, hoogwaardige productie op SLS of SLA. Andere partijen zijn daarin vaak minder flexibel. Daarnaast verloopt de communicatie altijd prettig en zijn ze niet te duur.”

Hij vervolgt: “Maar wat voor ons de doorslag gaf, waren de nauwkeurigheid en snelheid. Hiervoor hadden we een leverancier in België. Bij hen duurde het zo’n dag of zes voor je het product binnen had. Bij Vormz hebben we het zelfs al binnen twee of drie dagen. Daarnaast zijn de toleranties erg goed: Vormz maakt gebruik van goede materialen en de producten zijn 100% nauwkeurig. Die combinatie zorgt ervoor dat wij nu veel sneller nieuwe systemen kunnen ontwerpen.

Ik kan me niet meer voorstellen hoe ons ontwikkelproces eruit zou zien zonder 3D printing. Hoe lastig is het om een nieuw product te ontwerpen als je alleen al weken moet wachten voor er een onderdeeltje van je systeem klaar is? Dat haalt de snelheid er wel uit!”

Zelf laten 3D printen?

Ben je benieuwd wat 3D printen voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak zodat we eens samen kunnen sparren en ontdek de mogelijkheden!

Neem contact op!

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo