Maquettes: wat is het en hoe werkt het?

×
Ga terug naar het overzicht

Wil jij jouw ontwerp visueel maken? Eén van de meest effectieve methoden om een concept of idee tastbaar te maken, is door middel van een maquette. Deze term ben je vast wel eerder tegengekomen, maar wat betekent het nou precies en hoe gaat het in zijn werking? Dat wordt in deze blog verder uitgelegd!

Wat is een maquette?

“Maquettes” is een vrij groot begrip, maar alles wat je op schaal in kaart kan brengen, wordt gedaan door middel van maquettes. Het zijn fysieke schaalmodellen die gebruikt worden om een ontwerp of concept tot leven te brengen. Ze kunnen erg variëren in complexiteit en grootte, maar zijn altijd erg handig om een reflectie van een mogelijke werkelijkheid te laten zien. 3D printen is de perfecte techniek voor het maken van maquettes. En, deze zijn dan weer goed inzetbaar voor marketingdoeleinden, beurzen en presentaties. 

Het belang van maquettes

Maquettes bieden oplossingen voor zowel eenvoudige als complexe projecten. Ze kunnen al bestaande objecten laten zien, maar ook een idee visualiseren. Dit is erg handig wanneer er nog dingen veranderd of verbeterd moeten worden voordat het definitieve echte product gemaakt wordt. Er is dan ook gelijk een goed beeld van hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Het model kan van alle kanten bekeken worden en in sommige gevallen is er zelfs de mogelijkheid tot interactieve onderdelen. 

En, wil jij bijvoorbeeld met je bedrijf graag jouw machines laten zien op een beurs? Schaalmodellen zorgen ervoor dat dit veel makkelijker wordt. Ze maken het mogelijk om deze ontwerpen op schaal te maken, waardoor de transportkosten verlaagd worden omdat het in de auto vervoerd kan worden. Hierdoor is het gemakkelijker om jouw producten te presenteren op beurzen of te laten zien in verkoopgesprekken. Maquettes kunnen dus een flexibele en kostenefficiënte oplossing bieden. 

Voordelen van maquettes en 3D printen 

Maquettes komen voor in allerlei industrieën en vakgebieden. Van architectuur tot de machinebouw. Ze kunnen gebruikt worden om alles wat op schaal gemaakt kan worden, in kaart te brengen, van een compleet industrieterrein tot een enkele machine. 

Maquettes laten maken met een 3D printer? Dat is zeker mogelijk. Vroeger werd alles met de hand gemaakt, gedaan en geplakt. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Ze maken het daarbij mogelijk om niet alleen de echtheid van de producten beter te laten zien, maar ook de detaillering veel meer naar voren te laten komen. Dit zorgt voor minder manuren en krijgen klanten een realistischer beeld van hoe het eindproduct eruit zal zien en zal functioneren. 

Het proces en materialen

Het maken van een maquette begint bij het vaststellen van de wensen van de klant. Welke schaal, kleuren en eventuele extra’s zoals een onderplaat zijn gewenst? Afhankelijk van deze specifieke behoeften en complexiteit van de maquette worden verschillende printtechnieken en materialen gebruikt.  

Voor het realiseren van de maquettes zijn er een aantal stappen nodig, namelijk: 

 1. Lever een idee, schets of 3D model aan. 
 2. Er wordt vervolgens een printbaar bestand gemaakt en deze wordt ter controle toegestuurd op basis van screenshots. Indien akkoord gaan we naar stap 3. 
 3. Daarna gaat het over naar het 3D printen zelf. Dat kan gedaan worden met SLS, FDM of SLA. Een combinatie van deze technieken is ook mogelijk. 
 4. Assemblage / spuiten. 
 5. Als laatste stap is er de oplevering. Dan is je maquette helemaal klaar! 

     Na het printen kunnen de maquettes verder worden afgewerkt om de perfecte afwerking te bereiken. Heb je een groter project? Dan wordt het opgedeeld in delen. Dit proces, van het eerste ontwerp tot de uiteindelijke maquette, neemt een machine gemiddeld drie weken in beslag, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp.  

     En, dankzij de precisie van de 3D printers en de procesoptimalisatie binnen bedrijven gaat het steeds beter. Wel is het belangrijk dat de correcte bestanden voor het maken van de maquette worden aangeleverd. Indien dit niet aanwezig is kunnen wij ervoor zorgen dat er van het huidige bestand een printbaar bestand wordt gemaakt. Dit zorgt voor een soepel proces, van digitaal ontwerp tot fysiek model. 

     Maquettes laten maken bij Vormz

     Ben jij op zoek naar de perfecte manier om jouw ontwerp of product om te zetten naar een schaalmodel? Dan zijn maquettes bij Vormz de oplossing. Ons team helpt je graag bij het omzetten van jouw bestand naar een prachtig 3D product. Wij zijn er voor je van A tot Z, we verzorgen alles. Zo zorgen wij ervoor dat je altijd tevreden bent met het resultaat.  

     Heb je vragen over maquettes of ben je benieuwd naar de specifieke mogelijkheden bij Vormz? Neem dan gerust contact op. Met jarenlange ervaring hebben wij altijd de juiste oplossing voor jouw bedrijf en kunnen we alles 3D printen! 

     Neem contact op Ga terug naar het overzicht

     Reviews

     Wat klanten over ons zeggen

     Review sterren Vormz

     3D-plattegrond van een Egyptische tempel

     Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

     Review sterren Vormz

     Prima ervaringen met Vormz

     Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

     Review sterren Vormz

     SLA printen bij Vormz

     Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

     Review sterren Vormz

     Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

     Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

     – B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo