3D ontwerpen voor FDM en SLA printen (4 tips)

×
Ga terug naar het overzicht

Alles is te ontwerpen, maar niet alles is te printen.

3D printen met FDM en SLA zijn geweldige technieken waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar zonder ontwerp ben je nergens. Met deze 4 heldere tips maak je een 3D ontwerp dat voldoet aan de eisen.

Voordat we gaan ontwerpen

Bij 3D printen met FDM en SLA geldt vrijwel altijd: ‘Alles is te ontwerpen, maar niet alles is te printen.’ Om ervoor te zorgen dat een idee in een perfect eindproduct resulteert, stellen we daarom allereerst de volgende vragen.

  • Wat is de toepassing?
  • Aan welke eisen moet het product moet voldoen?
  • Welk materiaal is het meest geschikt?

Wanneer we deze vragen beantwoorden, ontdekken we welke techniek het beste gebruikt kan worden. En als de techniek eenmaal vast staat, weten we ook waarop gelet moet letten bij het ontwerpen van een model. Laten we erin duiken.

4 tips bij 3D ontwerpen

Nu we bij Vormz al heel wat jaren 3D printen, weten we inmiddels waar een goed 3D ontwerp uit moet bestaan. Maar ook waar het vaak misgaat bij het daadwerkelijk printen. Een gedegen 3D model eindigt namelijk niet altijd in een even naadloos eindproduct. Ontwerpen en produceren zijn toch 2 werelden apart. Wij delen daarom graag onze belangrijkste learnings bij het maken van een 3D ontwerp voor SLAFDM en Ultra FDM.

Overhangingen

Met overhangingen in een ontwerp is de kans op kwaliteitsproblemen bij het printen aanwezig. Een probleem dat voornamelijk voorkomt bij de FDM techniek. Maar het is op te lossen! Simpelweg door de overhang onder de 45 graden te houden.

Een overhang kan namelijk meestal, afhankelijk van het materiaal, tot 45 graden zonder kwaliteitsverlies worden geprint. Boven de 45 graden is er extra support nodig, omdat de lagen dan niet meer voldoende op elkaar kunnen steunen. Door support te plaatsen worden de lagen ondersteund en wordt voorkomen dat het materiaal naar beneden valt.

Wanddikte

Om een sterk ontwerp te maken, speelt de wanddikte een belangrijke rol. Wanneer de wanddikte dunner is dan 0.8mm, is de kans aanwezig dat de wand breekt. Met onze FDM printers maken wij standaard gebruik van een 0.4mm nozzle, daarom raden wij aan om de wanddikte minimaal 1.2mm dik te maken. Bij het gebruik van de SLA techniek moet de wanddikte minimaal 0,6mm zijn.

Marge in bewegende delen

Wanneer geprinte onderdelen in elkaar geklikt moeten worden, zal er altijd rekening gehouden moeten worden met marges. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld. In de afbeelding hieronder zien we een as die in een plaat gedrukt moet worden. Afhankelijk van de techniek, wordt de tolerantie voor de bewegende delen bepaald.

Tolerantie FDM = 0.4 mm
Tolerantie SLA = 0.2 mm

Dit houdt dus in dat het gat waarin de as gedrukt wordt, 0.4mm groter gemaakt moet worden voor FDM. En respectievelijk 0.2mm groter voor SLA.

Bestandtype

Bij het exporteren van een ontwerp naar een STL, de PDF onder het 3D printen, is het belangrijk dat het model zo hoog mogelijk wordt geƫxporteerd. Een STL is namelijk opgebouwd uit verschillende polygonen. Hoe kleiner de polygonen, hoe gladder en gedetailleerder het oppervlak van het ontwerp. En ook hoe groter het bestand. Hoe minder polygonen er aanwezig zijn, des te lager zal de kwaliteit zijn. In de afbeelding hieronder kun je dit verschil goed zien. Het linkermodel heeft grotere polygonen en het rechtermodel kleinere polygonen.

Benieuwd naar een overzicht van de ontwerpregels voor FDM en SLA? Of heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Een idee, maar ontwerpen toch lastig?

3D ontwerpen ver van je bed show, maar heb je toch een goed idee wat je ten uitvoering wil brengen? Dat is geen probleem, wij helpen je graag bij het ontwerpproces. Lees gerust meer over onze aanpak.

Onze 3D technieken Ga terug naar het overzicht

Reviews

Wat klanten over ons zeggen

Review sterren Vormz

3D-plattegrond van een Egyptische tempel

Vormz maakte voor ons een 3D-plattegrond van een Egyptische tempel, voor een nieuwe rondleiding gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De plattegrond stelt onze begeleider in staat om uit te leggen hoe een tempel opgebouwd was en hoe de Egyptenaren de ruimtes gebruikten. Het contact was heel prettig en snel en het eindresultaat is nog beter dan we hadden gehoopt! We zijn er ontzettend blij mee.

Review sterren Vormz

Prima ervaringen met Vormz

Prima ervaringen met Vormz! Snelle offertes, snelle levering en snelle, duidelijke communicatie.

Review sterren Vormz

SLA printen bij Vormz

Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo’n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

Review sterren Vormz

Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

Ik zocht een 3D-printservice waar ik een aantal printtechnieken kon testen voor prototyping. Tevens wat losse onderdelen voor productiewerk. Ik vond bij Vormz een vlotte service en genoeg mogelijkheden. Korte lijntjes, erg fijn. Dank voor het meedenken en de snelle service!

– B. Janssen – Stel Orthopedie Tynaarlo