iMove ontwerpt en verkoopt elektrische designfietsen. Wij spraken met iMove-oprichter Rudi over zijn passie voor fietsen en de rol die 3D printing voor zijn fietsen speelt.
Hoe is iMove ontstaan?
“In 2017 wilde ik een nieuwe fiets. Een intelligente elektrische fiets, die opvalt door comfort en design. Maar hoe hard we ook zochten: de ideale fiets konden we nergens vinden. Ook niet in de VS of in China. Aangezien ik toen al een behoorlijk goed beeld had van hoe zo’n fiets eruit zou moeten zien, besloot ik hem zelf te ontwerpen. Zo is in 2018 iMove geboren. We ontwerpen onze designfietsen van A tot Z zelf en we laten ze met de hand in Duitsland in elkaar zetten. Zo kunnen wij de kwaliteit van onze fietsen waarborgen,” vertelt Rudi.
In één oogopslag
- Toepassing: fietsen
- Wat: losse onderdelen
- Waarom 3D print: zelf maken wat niet op de markt beschikbaar is, onafhankelijk zijn van aanbieders, kwaliteit
- Waarom Vormz: leversnelheid, flexibiliteit, korte lijntjes, logo wordt meegeprint
Gebruikte technieken en materialen
- Techniek: SLS
- Materiaal: PA12
3D geprinte beugel
“Op een gegeven moment ontwierpen wij een fiets waarbij de bagagedrager aan de voorzijde kwam. De mand op de bagagedrager moest dicht bij het frame zitten en net boven het spatbord. Maar de bijgeleverde metalen houder voor het vastzetten van de mand voldeed niet aan de eisen. De mand zat te hoog en een centimeter of tien van het frame af.
Op zoek naar een oplossing kwam ik bij Vormz terecht. Samen met Jeroen hebben we een beugel ontworpen die de metalen houder kon vervangen. Door deze beugel met de SLS 3D printtechniek te laten printen, hoeven we geen mal van het onderdeel te maken. Dat bespaart veel geld en het is ook veel sneller.”
Niet het einde
“Ik wist vooraf niet veel van 3D printen,” bekent Rudi. “Ik kende het vooral als ‘dat sliertje dat in een bepaalde vorm wordt opgebouwd’, maar verder had ik geen idee. En ik had al helemaal nooit gedacht dat ik 3D printing voor mijn fietsen kon gebruiken!
Maar toen ik met de beugel voor de bagagedrager eenmaal de mogelijkheden had gezien, zag ik meteen nog meer toepassingen. Een fiets bestaat natuurlijk uit veel kleine onderdelen. Al snel volgde er een houdertje voor een achterlicht dat ik niet aan de zadelpen wilde, maar aan het frame. Nu laten we ook deze onderdelen 3D printen.
En later zag ik op een beurs in Duitsland een nieuw soort lampje dat ik ook graag wilde gebruiken. Het is een soort ledstrip die de lichtsterkte aanpast op dag en nacht, maar ook feller gaat branden wanneer je remt. Maar ook voor dit lampje was geen bevestiging beschikbaar die aan mijn strenge designwensen voldeed. Vormz hielp ontwikkelde een mooie houder en de lamp zit vanaf volgend seizoen op onze fietsen. We zijn daarmee de eerste in Nederland.”
Neem contact op!Waarom iMove kiest voor 3D printen
Rudi: “Er zitten voor ons best wat voordelen aan het laten 3D printen van onderdelen. Het is goedkoper dan een mal, maar dat is zeker niet het enige voordeel.”
Onafhankelijk als ontwerper
“Voor ontwerpers is één van de grootste voordelen van 3D printing dat je niet meer afhankelijk bent van externe buitenlandse leveranciers. Als ik onderdelen op de fiets wil die nergens worden gemaakt, ontwerp ik ze nu zelf. En met 3D printing kan ik ze nu ook lokaal laten produceren bij Vormz. Dat geeft een enorme vrijheid in het bouwen van fietsen precies zoals ik ze wil.”
Consistente kwaliteit en snelheid
“Ik vind de kwaliteit van de onderdelen erg belangrijk. De onderdelen die Vormz voor ons 3D print zijn altijd van dezelfde hoge kwaliteit en ik heb er nog nooit een afwijking in ontdekt.
Een ander voordeel is de snelheid waarmee Vormz kan leveren. Die zorgt ervoor dat we geen grote voorraad hoeven te houden: we kunnen immers snel en eenvoudig extra onderdelen bestellen wanneer dat nodig is. Vormz is daarbij ook heel flexibel. Wanneer er iets aangepast moet worden in het ontwerp, dan kan dat snel.”
Visueel aansprekend
“Een ander groot voordeel van de onderdelen laten 3D printen met de SLS techniek is dat we de onderdelen in iedere gewenste kleur kunnen laten maken. Op onze witte fietsen plaatsen we bijvoorbeeld ook witte 3D geprinte onderdelen en op onze zwarte fietsen zijn de onderdelen zwart. Daardoor ziet het geheel er netjes en strak uit. We laten ook in ieder geprint onderdeel ons logo direct meeprinten. En dat is dan toch weer een stukje extra branding.”
Blijf je 3D printing gebruiken?
Rudi lacht: “Zeker! Nu ik weet wat er mogelijk is, zie ik ook telkens nieuwe toepassingen. Niet alleen voor mijn fietsen, maar ook privé. Zo heb ik mijn vrouw dit jaar 3D geprinte beelden van onze kinderen gegeven.
Wat ik zo fijn vind bij Vormz: is dat de communicatielijnen ontzettend kort en direct zijn en Jeroen is altijd enthousiast als je een nieuw idee hebt. Ik ben echt tevreden over onze samenwerking en kan iedereen aanbevelen eens na te denken over 3D printen!”
Zelf onderdelen laten 3D printen?
Ben je benieuwd wat 3D printen voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak zodat we eens samen kunnen sparren en ontdek de mogelijkheden!
Neem contact op!