PhenoVation: Rapid prototyping

dankzij 3D printing

Wat doet PhenoVation precies?

“Wij ontwikkelen camerasystemen die de efficiëntie van fotosynthese en verschillende golflengtes in planten kunnen meten. Dat is belangrijk bij het ontwikkelen of veredelen van nieuwe soorten. Denk aan de ontwikkeling van een maïssoort die tegen extreme droogte kan. Je wilt objectief kunnen aantonen dat een nieuwe soort het goed zal doen in die omstandigheden. Door de fotosynthese in kaart te brengen en dit proces te digitaliseren, kun je dat snel en efficiënt kwantificeren.

We gebruiken daarvoor complexe en specifieke camera’s. Die zijn in staat een lichtintensiteit te genereren die gelijk staat aan drie keer de lichtopbrengst van de zon. Omdat dit hoogspecialistisch werk is, ontwikkelen we alles in huis: camera’s, filterwielen die daartussen draaien, de casings, de voedingen en computersystemen. Veel van onze klanten zijn universiteiten, kwekers en multinationals.

Rapid prototyping

“Voordat we gebruikmaakten van 3D printen, moesten we ieder onderdeel laten frezen door een CNC-frezer. Dat betekende vooral in de ontwikkeling van prototypes veel vertraging: het duurde al gauw twee weken voor je een prototype in handen had. Als daar een fout in zat, als het bijvoorbeeld nét niet lekker paste of de marges niet goed waren, moest je weer twee weken wachten voor je de nieuwe versie kreeg. Zo kon het makkelijk vier of vijf weken duren voor je verder kon met het bouwen van een systeem.

Dankzij de 3D printtechnieken van Vormz hebben we nu de prototypes van een product of onderdeel al binnen enkele dagen in huis. Dat doet wonderen voor de totale ontwikkeltijd. Nu kunnen we in veel minder tijd een systeem testen en afmaken. En als het prototype goed werkt, laten we het frezen. Omdat we weten dat het precies werkt zoals we willen, is het niet erg om twee weken op het frezen te wachten. Zodra de onderdelen binnen zijn, assembleren we het systeem en wordt het uitgeleverd aan onze klant.”

Vormz: snelheid en betrouwbaarheid is cruciaal

“PhenoVation heeft voor Vormz gekozen omdat het één van de weinige bedrijven is die alle technieken in huis heeft. Zelfs bij grotere partijen vind je dat niet snel. Die leveren bijvoorbeeld alleen SLS-geprinte technieken, terwijl FDM beter is voor prototyping omdat het goedkoper is. Daarnaast beschikt Vormz over een hoge resolutie SLA (vloeistofprinters). Daar zijn ze uniek in. Ze helpen je echt in het hele proces: van prototyping met FDM, ontwerpen, hoogwaardige productie op SLS of SLA. Andere partijen zijn daarin vaak minder flexibel. Daarnaast verloopt de communicatie altijd prettig en zijn ze niet te duur.”

Hij vervolgt: “Maar wat voor ons de doorslag gaf, waren de nauwkeurigheid en snelheid. Hiervoor hadden we een leverancier in België. Bij hen duurde het zo’n dag of zes voor je het product binnen had. Bij Vormz hebben we het zelfs al binnen twee of drie dagen. Daarnaast zijn de toleranties erg goed: Vormz maakt gebruik van goede materialen en de producten zijn 100% nauwkeurig. Die combinatie zorgt ervoor dat wij nu veel sneller nieuwe systemen kunnen ontwerpen.

Ik kan me niet meer voorstellen hoe ons ontwikkelproces eruit zou zien zonder 3D printing. Hoe lastig is het om een nieuw product te ontwerpen als je alleen al weken moet wachten voor er een onderdeeltje van je systeem klaar is? Dat haalt de snelheid er wel uit!”

 

Zelf laten 3D printen?

Ben je benieuwd wat 3D printen voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak zodat we eens samen kunnen sparren en ontdek de mogelijkheden!

Het 3D print proces


Onze experts in 3D printen staan jou bij in het gehele proces. Vanuit jouw idee maken we een plan om tot een perfect eindproduct te komen. We helpen bij het ontwerp, wanneer nodig. Kiezen de juiste techniek en het juiste materiaal. En gaan direct aan de slag met jouw order!
 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas