Maan Engineering: Innovatie in de tuinbouw

dankzij 3D prints

Maan Engineering, onderdeel van de Maan Group, is gespecialiseerd in machines waarmee materialen verlijmd kunnen worden om ze zo sterker en beter inzetbaar te maken. Denk aan multiplex, coatings en laminaat: voor alle toepassingen waar twee of meer lagen aan- of op elkaar verbonden worden, heeft Maan een oplossing ontwikkeld. Maan werkt vooral voor de bouw, maar ook in andere sectoren wordt deze techniek gebruikt, zoals in de tuinbouw. Zo maakt Growcoons afbreekbare plugs waar de kluit van een plant in kan groeien. Een plug werkt als een pot maar is open en bestaat uit een raster die de wortelkluit bij elkaar houdt en beschermt. Je kunt een jonge plant met plug en al in de grond stoppen. Daar groeit hij terwijl de plug langzaam afbreekt zodat er geen afval achterblijft.

Voor Growcoons ontwikkelde Maan Engineering, in samenwerking met Maan Special Products, een dispenser (een hele grote machine, zie foto) waarmee de tuinder de plugs gemakkelijk kan pakken en vullen. Voor deze dispenser laten zij standaardonderdelen 3D printen bij Vormz. Wij spraken met Martin Huisman over de rol van 3D-geprinte onderdelen in de dispenser.

Innovatie in de tuinbouw

Martin steekt van wal: “De Growcoon ondersteunt het groeiproces en schept een optimaal microklimaat. Terwijl de wortels zich optimaal ontwikkelen, breekt de plug langzaam af. Geleidelijk aan nemen de wortels de functie van de plug over.

De plugs zijn gemaakt van een biologisch afbreekbaar polymeer en worden gestapeld geleverd. Om te gebruiken, moet de tuinder ze van de stapel halen en ze in een tray zetten om ze te vullen. Daar helpt de dispenser bij: we hebben een variant ontwikkeld voor het volledig geautomatiseerd ontstapelen van de Growcoons en een handdispenser.

De combinatie van Growcoons en de dispenser levert een tuinder aanzienlijke voordelen op: hij kan sneller kweken en daardoor ook eenvoudiger opschalen in productie.”

3D printen op de eigen R&D-afdeling

Hij gaat verder: “In de handdispenser zitten ongeveer 20 3D-geprinte onderdelen. Omdat de krachten die het apparaat bedienen vrij beperkt zijn, moeten de onderdelen licht zijn. Met 3D-printen is dat eenvoudiger te bereiken.

De Maan Group heeft een eigen R&D-afdeling. Die doet onderzoek naar biologisch afbreekbare polymeren, maar ook concept-onderzoek en bouwt prototypes voor engineering. Bij dat laatste werd al regelmatig gebruikgemaakt van 3D-printtechnieken. Het grote voordeel van zelf 3D printen is voor Maan dat je vormtechnisch vrijer bent, onderdelen snel klaar zijn en je minder afhankelijk bent van andere partijen. Daardoor kunnen zij nieuwe producten snel en eenvoudig testen.

Ook het prototype voor de dispenser werd in eerste instantie door de R&D-afdeling van Maan zélf gemaakt, maar zij beschikken niet over voldoende capaciteit om ook de productie van de dispenser volledig in eigen beheer te doen.”

Zoektocht naar 3D-print leverancier

“Daarom zochten wij een leverancier die onze onderdelen 3D kon printen. Al snel hadden we een leverancier gevonden en lieten we een aantal machine-onderdelen maken. Maar op een gegeven moment ontstonden bij hen problemen met de maatvoering.

Er mag namelijk maar een bepaald percentage afwijking zitten in de afmetingen van de onderdelen. Dit noemen we tolerantie. Maar die normen werden overschreden en er leek geen oplossing in zicht.

Nadat iemand ons over Vormz vertelde, nam mijn leidinggevende contact met hen op. We zijn natuurlijk niet zomaar overgestapt: we hebben bij Vormz eerst om advies gevraagd. We hadden namelijk wel eens machines met 3D-geprinte onderdelen die we bij een klant plaatsten en die vervolgens stuk gingen.

We hebben Vormz daarom gevraagd: wat kan er beter? Vormz gaf meteen advies over onze werktekeningen en de materiaalkeuze: die laatste was er mede verantwoordelijk voor dat machines kapot gingen. Dat gaf ons een prettig gevoel en zo hebben we de overstap gemaakt,” zegt Martin.

Consistente kwaliteit

“Voor ons is kwaliteit het allerbelangrijkste,” vertelt Martin vervolgens. “En bij Vormz is de kwaliteit ongelooflijk consistent. De eerste levering hadden we binnen één of twee weken binnen en natuurlijk hebben we die direct nagemeten op de tolerantie. Met die 3D-geprinte onderdelen hebben we een machine gemaakt die perfect functioneerde. Dat maakte onze eerste ervaring met Vormz erg goed.

 

In het begin was het wel een beetje lastig, omdat we nog onderdelen van onze vorige leverancier op voorraad hadden en gebruikten. De kleur van het materiaal was anders, waardoor je in de machines kleurverschillen had. Maar nu we alleen nog onderdelen van Vormz gebruiken, is dat natuurlijk geen probleem meer!”

Prettige contact

“Hoewel kwaliteit op één staat, is de prijs van de onderdelen natuurlijk ook niet onbelangrijk voor ons. Vormz is ook wat dat betreft een prettige leverancier: ze vragen heel reële prijzen en kunnen altijd binnen de afgesproken tijd leveren. De contacten met Vormz verlopen altijd via onze inkoopafdeling,” zegt Martin, “en zij vertelden mij dat er vrijwel nooit problemen zijn.

Bij Maan Engineering hebben de engineers alleen contact met Vormz als er iets niet helemaal goed gaat, en dat komt nauwelijks voor. Maar als het gebeurt, is de reactie van Vormz altijd snel en oplossingsgericht.”

3D-printen is soms spannend

“Voor onze dispensers blijven we 3D-prints zeker gebruiken,” vervolgt Martin zijn verhaal. “Over het algemeen zitten er zo’n twintig onderdelen in die we standaard bij Vormz laten produceren. Deze bestellen we in series van 50. Maar daarnaast heeft bijna iedere machine ook nog eens een stuk of tien klantspecifieke onderdelen die we ook laten printen bij Vormz. Dat is altijd wel een beetje spannend, want als je zo’n nieuw onderdeel laat 3D printen, moet het in één keer goed zijn. Er mag geen enkele afwijking in zitten, maar tot nu toe voldoen de prints die we van hen ontvangen op alle fronten aan de eisen die we eraan gesteld hebben. Dus voor deze machines blijven we zéker 3D prints van Vormz gebruiken!”

Het 3D print proces


Onze experts in 3D printen staan jou bij in het gehele proces. Vanuit jouw idee maken we een plan om tot een perfect eindproduct te komen. We helpen bij het ontwerp, wanneer nodig. Kiezen de juiste techniek en het juiste materiaal. En gaan direct aan de slag met jouw order!
 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas