Kiwatt: Slimme energieopslag 

met 3D-geprinte mal 

Kiwatt heeft een systeem ontwikkeld waarmee overtollige zonne-energie kan worden opgeslagen in batterijen. Daarvoor worden acht batterijen mechanisch aan elkaar gekoppeld in een cartridge. Omdat de afmeting nog niet vaststond, moesten bij het ontwerp meerdere mallen worden gemaakt. Met hulp van 3D printing kon Vormz eenvoudig een mal maken van elk van de cartridges. Dat bespaarde veel tijd en geld.

Kiwatt is een oer-Hollands bedrijf dat vanuit Ede slimme oplossingen ontwikkelt voor de opslag van zonne-energie. Dat doen ze voor particulieren én de zakelijke markt. Eigenaren van zonnepanelen kunnen met de producten van Kiwatt de opgewekte groene stroom optimaal benutten en het stroomnet ontlasten. Wij spraken met Benjamin Floor over hun Powerpacks en de rol die de 3D-geprinte producten daarbij spelen.

In één oogopslag

 • toepassing: energie-opslag
 • wat: mallen voor batterij cartridge
 • waarom 3D print: eigen ontwerp uitvoeren, kwaliteit, snelheid
 • waarom Vormz: precisie, flexibiliteit, in de buurt, meedenken, goede communicatie, verpakking

 

Gebruikte technieken en materialen

 • techniek: FDM
 • materiaal: PLA

Wat doet Kiwatt precies?

“Kiwatt bestaat pas tweeënhalf jaar en ik was één van de eerste ontwikkelaars. Steeds meer bedrijven, maar ook particulieren, wekken energie op met zonnepanelen. Maar er was geen manier om zonne-energie op te slaan voor gebruik op piekmomenten of momenten waarop de zon te weinig energie opwekt, zoals ’s nachts. Installatiebedrijven hadden behoefte aan zo’n systeem. Daarom werd Kiwatt opgericht. Inmiddels verkopen we een systeem voor thuisgebruik en hebben we een oplossing ontwikkeld voor de zakelijke markt: de Kiwatt Powerpack,” vertelt Benjamin.

 

“De Powerpack slaat opgewekte energie op in batterijen. Dat doet het met een systeem dat gebaseerd is op de werkwijze in een elektrische auto. Het grote voordeel daarvan is dat je energie met een hoog voltage op kunt slaan en daardoor een maximaal rendement haalt.”

Van ontwerp tot kleinschalige productie

Benjamin vervolgt: “Bij het ontwikkelen van ons systeem ontwierpen we alles zelf. Van behuizingen tot printplaten en elektronica. We kwamen uit bij een opstelling waarin acht batterijen mechanisch aan elkaar gekoppeld zijn in één bak: de cartridge.

Voor die cartridge moest een precies passende mal worden gemaakt. Iedere batterij weegt twee kilo en bij de eerste pilot moesten we deze één voor één in de cartridge tillen. Dat was arbeidsintensief en foutgevoelig. Zo zijn we op zoek gegaan naar een methode om acht cellen tegelijkertijd in de cartridge te zetten en die vervolgens in de behuizing te plaatsen.

In eerste instantie werkten we bij het maken van de mal met een partij die gespecialiseerd was in plasticspuitgieten. Maar we kwamen er al snel achter dat dit niet kostenefficiënt was. Er moesten steeds aanpassingen gedaan worden omdat het ontwerp nog niet vaststond. Daarom wilden we in kleine series produceren.

Om voor de eerste twintig systemen een mal te laten maken, zou niet opwegen tegen de opbrengsten. We besloten de cartridge te laten 3D-printen. We hadden al eerder een prototype van onze batterij laten 3D-printen, dus we vermoedden dat het ook voor de cartridges mogelijk moest zijn.

De leverancier van deze prototypes zat echter niet om de hoek. Dat wilden we wel, omdat we zo makkelijker konden communiceren. Na een korte zoektocht op internet kwamen we terecht bij Vormz in Ede. Samen met hen hebben we de mallen gemaakt en onze ontwerpen voor de cartridges ietwat aangepast. Inmiddels zijn de eerste systemen met een 3D geprinte cartridge uitgeleverd.”

Het verschil zit vaak in kleine dingen

“Wat het werken met Vormz zo prettig maakt? Natuurlijk is de kwaliteit van de prints erg belangrijk voor ons. Daarover kun je met Vormz goed overleggen, bijvoorbeeld welke printkop het beste geschikt is voor je product. Een kleinere printkop is misschien langer bezig, waardoor een print duurder wordt, terwijl een grotere printkop ook voldoende kwaliteit levert,” aldus Benjamin.

“Maar de echte toegevoegde waarde van Vormz zit vaak in de kleine dingen. Zo heb je één aanspreekpunt, waardoor je makkelijk kunt communiceren en overleggen. Wil je een aanpassing dan maken ze er geen probleem van om die ook voor je te testen.

Daarnaast halen we door de samenwerking met Vormz snelheid in huis: als ik bel, heb ik dezelfde dag nog een offerte en kunnen ze al de volgende dag beginnen met het maken van de mal. En doordat ze in de buurt zitten, kun je ook eenvoudig even langsgaan. Wanneer ze een week aan het printen zijn, haal je tussendoor alvast op wat klaar is.

Iets anders waarmee Vormz het verschil maakt, is dat je de producten altijd op een handzame manier in een nieuwe doos ontvangt. Daardoor zijn ze makkelijk stapelbaar en dat bespaart veel tijd in de assemblage.”

Het 3D print proces


Onze experts in 3D printen staan jou bij in het gehele proces. Vanuit jouw idee maken we een plan om tot een perfect eindproduct te komen. We helpen bij het ontwerp, wanneer nodig. Kiezen de juiste techniek en het juiste materiaal. En gaan direct aan de slag met jouw order!
 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas