JetCleaning: 3D prints voor reiniging rasterwals

JetCleaning is een wereldwijd opererend bedrijf dat unieke reinigingsproducten en machines ontwikkelt voor de flexografische drukindustrie. Voor de nieuwste reinigingsmachine, de DeepWave, lieten zij de reinigingskop 3D printen bij Vormz. Wij spraken met Niels Gerrits over de rol van 3D geprinte onderdelen in de DeepWave.

Innovatieve reinigingsmethode

“Wij werken voornamelijk in de golfkartonindustrie waar ze golfkarton voor levensmiddelen bedrukken. Daarvoor hanteren ze de flexografische drukmethode die gebruikmaakt van rasterwalsen. Dat zijn aluminium body’s voorzien van een nikkellaag waar keramiek op gespoten is,” steekt Niels van wal.

“In die keramieklaag worden met een laser hexagonale cellen gebrand. Door het intensief gebruik met inkten slibben deze na een paar maanden dicht. Het schoonmaken moet goed en precies gebeuren.

Eerst reinigden we deze cellen met een natriumbicarbonaatoplossing of met een laser. Maar beiden hebben nadelen. Omdat de cellen steeds kleiner worden, is natriumbicarbonaat vanwege de korreligheid niet meer geschikt. En als de geleider van de laser niet goed is afgesteld, kan de laserstraal de cellen in de rasterwals beschadigen.

Daarom ontwikkelden we een nieuwe machine die werkt met vloeistof om de rasterwalsen te reinigen. Die zijn veel flexibeler. Eerst gebruiken we een alkalisch middel voor de inkt en vervolgens een zuur voor het oplossen van de achtergebleven kalk. Voor deze machine, de DeepWave, moesten we een kop ontwikkelen die vloeistoffen onder hoge druk zowel kan inspuiten als opzuigen. Die kop laten we 3D printen bij Vormz.”

In één oogopslag

 • toepassing: reiniging in drukindustrie
 • wat: spuitkop voor reinigingsmachine
 • waarom 3D print: specialistische toepassing, uniek ontwerp, kwaliteit, snelheid
 • waarom Vormz: flexibiliteit, meedenken, korte lijnen, snel reageren, goede communicatie

Gebruikte technieken en materialen

 • techniek: SLS
 • materiaal: PA12

Zelf 3D-printen is nog niet zo eenvoudig

“Ik wil alles liefst in eigen beheer ontwikkelen en overwoog daarom om zelf te gaan printen. Maar ik realiseerde me wat er allemaal bij komt kijken als je zelf 3D wilt gaan printen: de prints moeten uren afkoelen, je moet gaatjes en kanaaltjes borstelen en vervolgens moet je het product nog stralen. Het startpakket kostte ook nog eens behoorlijk wat. Ik besloot ervan af te zien en op zoek te gaan naar een leverancier die het 3D printwerk voor ons kon doen.

Via Google kwam ik verschillende grote spelers tegen. Daar vroeg ik een offerte op voor een richtprijs. Maar ik voelde bij geen enkele een klik. Ook Vormz stond hoog in de zoekresultaten. Toen ik zag dat het nog een klein bedrijf is, heb ik mezelf uitgenodigd om met een kop koffie kennis te maken. Dat voelde direct goed: Jeroen is een enthousiaste jonge hond die kennis van zaken heeft!”

Rapid prototyping

“Dat het een klein, snel groeiend bedrijf is, heeft zo zijn voordelen voor ons. De lijnen zijn lekker kort en dat is, zeker in een ontwerpfase waarin nog van alles aangepast moest worden, erg fijn. Ik heb vaak precies in mijn hoofd hoe ik iets wil hebben, maar kan niet goed tekenen. Dan is het altijd maar de vraag of je de bedoeling goed over de bühne krijgt, maar dat is bij Vormz geen enkel probleem. Jeroen begrijpt precies wat ik bedoel.

Die korte lijnen zie je ook terug in de reactietijd: zelfs als ik hem ’s avonds laat een bericht stuur, krijg ik snel antwoord. Zo hadden we laatst diefjes aan de kop laten printen, zodat we iets konden bevestigen. Helaas bleken ze te klein, dus ik belde Jeroen daarover. De volgende dag had ik het nieuwe product al in huis. Hij weet dat we aan het testen zijn en dat we de onderdelen daarom snel willen uitproberen. Daar is hij heel flexibel in.”

Snelheid en kwaliteit

Hij vervolgt: “Die snelheid en de kwaliteit van de geprinte onderdelen zijn voor mij het belangrijkste. Doordat de SLS prints met grijs poeder worden geprint, vallen kleine beschadigingen aan de kop, door bijvoorbeeld stoten, niet zo op. Wat ik verder erg belangrijk vind, is de mogelijkheid om dingen in het ontwerp aan te passen, en dat kan bij Vormz gelukkig altijd. Jeroen denkt ook op dat vlak actief mee en dat is prettig.

Dat hij daarnaast ook nog eens reële prijzen voor de 3D prints vraagt, is mooi meegenomen.”

Enthousiaste reacties

“De samenwerking met Vormz is perfect. Ze werken eerlijk, efficiënt, transparant en flexibel. En het mooiste is dat het zijn vruchten afwerpt.

Want hoewel we de machine nog niet met de juiste druk hebben kunnen testen – we wachten nog op een aantal elektrische componenten – zorgt ons prototype al voor veel enthousiaste reacties. Niet alleen in Nederland maar ook in Polen en Italië. Er staat al een behoorlijk aantal machines in bestelling en ik verwacht er veel van. Dus ik hoop dat ik samen met Vormz nog veel koppen mag 3D printen!”, besluit hij zijn verhaal.

Het 3D print proces


Onze experts in 3D printen staan jou bij in het gehele proces. Vanuit jouw idee maken we een plan om tot een perfect eindproduct te komen. We helpen bij het ontwerp, wanneer nodig. Kiezen de juiste techniek en het juiste materiaal. En gaan direct aan de slag met jouw order!
 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas