iMove: Maatwerk in design

dankzij 3D printing

iMove ontwerpt en verkoopt elektrische designfietsen. Wij spraken met iMove-oprichter Rudi over zijn passie voor fietsen en de rol die 3D printing voor zijn fietsen speelt.

Hoe is iMove ontstaan? 

“In 2017 wilde ik een nieuwe fiets. Een intelligente elektrische fiets, die opvalt door comfort en design. Maar hoe hard we ook zochten: de ideale fiets konden we nergens vinden. Ook niet in de VS of in China. Aangezien ik toen al een behoorlijk goed beeld had van hoe zo’n fiets eruit zou moeten zien, besloot ik hem zelf te ontwerpen. Zo is in 2018 iMove geboren. We ontwerpen onze designfietsen van A tot Z zelf en we laten ze met de hand in Duitsland in elkaar zetten. Zo kunnen wij de kwaliteit van onze fietsen waarborgen,” vertelt Rudi.

In één oogopslag


 • toepassing: fietsen
 • wat: losse onderdelen
 • waarom 3D print: zelf maken wat niet op de markt beschikbaar is, onafhankelijk zijn van aanbieders, kwaliteit
 • waarom Vormz: leversnelheid, flexibiliteit, korte lijntjes, logo wordt meegeprint

Gebruikte technieken en materialen


 • techniek: SLS
 • materiaal: PA12

3D geprinte beugel

“Op een gegeven moment ontwierpen wij een fiets waarbij de bagagedrager aan de voorzijde kwam. De mand op de bagagedrager moest dicht bij het frame zitten en net boven het spatbord. Maar de bijgeleverde metalen houder voor het vastzetten van de mand voldeed niet aan de eisen. De mand zat te hoog en een centimeter of tien van het frame af.

Op zoek naar een oplossing kwam ik bij Vormz terecht. Samen met Jeroen hebben we een beugel ontworpen die de metalen houder kon vervangen. Door deze beugel met de SLS 3D printtechniek te laten printen, hoeven we geen mal van het onderdeel te maken. Dat bespaart veel geld en het is ook veel sneller.”

Niet het einde

“Ik wist vooraf niet veel van 3D printen,” bekent Rudi. “Ik kende het vooral als ‘dat sliertje dat in een bepaalde vorm wordt opgebouwd’, maar verder had ik geen idee. En ik had al helemaal nooit gedacht dat ik 3D printing voor mijn fietsen kon gebruiken!

Maar toen ik met de beugel voor de bagagedrager eenmaal de mogelijkheden had gezien, zag ik meteen nog meer toepassingen. Een fiets bestaat natuurlijk uit veel kleine onderdelen. Al snel volgde er een houdertje voor een achterlicht dat ik niet aan de zadelpen wilde, maar aan het frame. Nu laten we ook deze onderdelen 3D printen.

En later zag ik op een beurs in Duitsland een nieuw soort lampje dat ik ook graag wilde gebruiken. Het is een soort ledstrip die de lichtsterkte aanpast op dag en nacht, maar ook feller gaat branden wanneer je remt. Maar ook voor dit lampje was geen bevestiging beschikbaar die aan mijn strenge designwensen voldeed. Vormz hielp ontwikkelde een mooie houder en de lamp zit vanaf volgend seizoen op onze fietsen. We zijn daarmee de eerste in Nederland.”

Waarom iMove kiest voor 3D printen

Rudi: “Er zitten voor ons best wat voordelen aan het laten 3D printen van onderdelen. Het is goedkoper dan een mal, maar dat is zeker niet het enige voordeel.”


Onafhankelijk als ontwerper

“Voor ontwerpers is één van de grootste voordelen van 3D printing dat je niet meer afhankelijk bent van externe buitenlandse leveranciers. Als ik onderdelen op de fiets wil die nergens worden gemaakt, ontwerp ik ze nu zelf. En met 3D printing kan ik ze nu ook lokaal laten produceren bij Vormz. Dat geeft een enorme vrijheid in het bouwen van fietsen precies zoals ik ze wil.”


Consistente kwaliteit en snelheid

“Ik vind de kwaliteit van de onderdelen erg belangrijk. De onderdelen die Vormz voor ons 3D print zijn altijd van dezelfde hoge kwaliteit en ik heb er nog nooit een afwijking in ontdekt.

Een ander voordeel is de snelheid waarmee Vormz kan leveren. Die zorgt ervoor dat we geen grote voorraad hoeven te houden: we kunnen immers snel en eenvoudig extra onderdelen bestellen wanneer dat nodig is. Vormz is daarbij ook heel flexibel. Wanneer er iets aangepast moet worden in het ontwerp, dan kan dat snel.”


Visueel aansprekend

“Een ander groot voordeel van de onderdelen laten 3D printen met de SLS techniek is dat we de onderdelen in iedere gewenste kleur kunnen laten maken. Op onze witte fietsen plaatsen we bijvoorbeeld ook witte 3D geprinte onderdelen en op onze zwarte fietsen zijn de onderdelen zwart. Daardoor ziet het geheel er netjes en strak uit. We laten ook in ieder geprint onderdeel ons logo direct meeprinten. En dat is dan toch weer een stukje extra branding.”


Blijf je 3D printing gebruiken?

Rudi lacht: “Zeker! Nu ik weet wat er mogelijk is, zie ik ook telkens nieuwe toepassingen. Niet alleen voor mijn fietsen, maar ook privé. Zo heb ik mijn vrouw dit jaar 3D geprinte beelden van onze kinderen gegeven.

Wat ik zo fijn vind bij Vormz: is dat de communicatielijnen ontzettend kort en direct zijn en Jeroen is altijd enthousiast als je een nieuw idee hebt. Ik ben echt tevreden over onze samenwerking en kan iedereen aanbevelen eens na te denken over 3D printen!”


Zelf onderdelen laten 3D printen?

Ben je benieuwd wat 3D printen voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak zodat we eens samen kunnen sparren en ontdek de mogelijkheden!

Het 3D print proces


Onze experts in 3D printen staan jou bij in het gehele proces. Vanuit jouw idee maken we een plan om tot een perfect eindproduct te komen. We helpen bij het ontwerp, wanneer nodig. Kiezen de juiste techniek en het juiste materiaal. En gaan direct aan de slag met jouw order!
 • male avatar

  Top service, zeker een aanrader!

  Via een kennis in contact genomen met Vormz voor de productie van een aantal kunststof onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn via de fabrikant. Ik kon na het doorgeven van een paar maten na een paar dagen al een protype komen bekijken, en daarna binnen een week had ik een zak vol nieuwe exemplaren die bijna niet zijn te onderscheiden van het origineel. Top service!

  Geert Schoots
 • male avatar

  SLA printen bij Vormz

  Wij hebben Vormz gecontacteerd voor het printen van verschillende prototypes. Deze zijn met de SLA techniek geprint. De nauwkeurigheid en afwerking van het product waren perfect en waren ook goed maatvast. De communicatie met Vormz ging uitstekend en hij gaf ook goede uitleg over de printwijze. Onze onderdelen zijn namelijk op zo'n manier geprint dat de hoogste nauwkeurigheid behaald kon worden. Zeker een aanrader voor prototyping!

  Vincent
 • male avatar

  Prototype laten printen

  Prototype cooling fin laten printen. Ze zijn net binnen en we zijn erg tevreden over de resolutie en afwerking! Hele mooie kwaliteit voor een scherpe prijs. Goede communicatie.

  Floris
 • male avatar

  3D scannen en nabewerken

  Mooie, nauwkeurige 3D scan gemaakt, snel en voor een goeie prijs. Kan Vormz zeker aanraden.

  Xing Chen
 • male avatar

  Printen bij Vormz kan ik alleen maar aanraden

  Ik heb onlangs een aantal grotere ontwerpen laten printen bij vormz.nl en ben uitermate tevreden over deze service. Door de duidelijke communicatie wist ik vooraf precies waar ik aan toe was en daarnaast werden de producten netjes op tijd geleverd. Persoonlijk zou ik iedereen vormz.nl aanraden.

  Corné van den Kieboom
 • female avatar

  Spatschermen op houders met logo

  Vormz heeft onze organisatie voorzien van zestig plexiglazen bureau spatschermen op mooi geprinte stevige houders waarin ons logo is geprint. Er is voldoende ruimte onder het scherm om bekabeling onder door te leiden. Prettig contact en goede service.

  Nynke
 • male avatar

  Deksel accu van WW2 Glider laten printen. Prima product.

  Onlangs de deksel van een geleende originele accu van een 2e Wereldoorlog vliegtuig, de Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, laten scannen, waarna deze deksel levensecht is geprint. De replica accu staat nu in de enige complete en grotendeels originele Horsa ter wereld in het grootste oorlogsmuseum van Nederland, het Oorlogsmuseum Overloon. Prima service en kwaliteit voor een schappelijke prijs bij Vormz te Ede.

  Richard Westmaas
  Oorlogsmuseum Overloon
 • female avatar

  Goede service en mooi eindresultaat

  Vormz gecontacteerd voor het uitprinten van mini's voor een RPG spel. Er werd super snel geantwoord en er was goed over en weer contact, verschillende opties konden besproken worden. Ook was de levering erg snel, het eindproduct was binnen een paar dagen af! Goede service en mooi eindresultaat. Ik zou hier zeker nog een keer iets laten printen!

  Danielle
 • male avatar

  Hoge kwaliteit en goede prijs!

  Hoge kwaliteit in combinatie met een goede prijs. Daarbij was de communicatie erg prettig. Ik laat zeker meer printen bij Vormz! 👍

  Luca
 • female avatar

  Zeer goedgekeurd!

  Goede afdrukkwaliteit, snelle levering. Zeer goedgekeurd!

  Cristiane Vilas Boas